NS zet held passagiers op zijspoor

 Hoewel de rechter de NS nog zo verboden had om hem te straffen voor diens hulpactie op het traject Amsterdam-Utrecht afgelopen winter, is treinheld Rens Kamminga door zijn werkgever tóch gedegradeerd. Daarom maakt hij nu aanspraak op de in het vonnis vastgelegde boete van 25.000 euro en is beslag gelegd bij de NS.

Storingsmonteur Kamminga vervoerde vorig jaar, op een ijskoude morgen vlak voor kerst, honderden reizigers van Amsterdam naar Utrecht in een stoptrein die al anderhalf uur stilstond, omdat de machinist door de hevige sneeuwval het station niet kon bereiken. Tijdens de reis kreeg hij bij iedere stop een luid applaus van de verkleumde reizigers. Maar van de NS ontving Kamminga geen bedankje. Hij werd geschorst. Volgens zijn werkgever was de veiligheid van de reizigers in gevaar gebracht, aangezien hij uitsluitend bevoegd zou zijn om lege treinen te besturen.
Maar Kamminga, die over alle bevoegdheden als machinist beschikt, pikte dat niet en stapte naar de rechter. Die gaf hem helemaal gelijk, en verbood de NS - op straffe van een dwangsom - om disciplinaire maatregelen tegen de monteur te nemen.
Deze zomer werd hij echter alsnog gedegradeerd. Zijn zogeheten 'volledige bevoegdheid' als machinist werd teruggebracht naar een 'beperkte bevoegdheid'.
Volgens Kamminga wordt hij door deze maatregel alsnog gepakt voor zijn actie van vorig jaar.
De NS weerspreekt dit: "Naar aanleiding van het incident is besloten om onze storingsmonteurs een beperkte bevoegdheid te geven."

Bron: Telegraaf