NS test vandaag nood-dienstregeling

De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail testenvandaag zoals gepland een speciale winterdienstregeling. Deze dienstregeling is ontwikkeld om onder extreem winterse omstandigheden treinreizigers te kunnen blijven vervoeren.

Tot in tegenstelling met de normale dienstregeling rijden de treinen rijden niet de gebruikelijke trajecten, maar pendelen ze tussen de grotere stations. De kans dat verstoringen onder extreem winterse omstandigheden leiden tot kettingreacties op andere trajecten, is daardoor een stuk kleiner.

Wel moeten reizigers wel meer overstappen gezien de treinen kortere trajecten rijde, een ook rijden de treinen op andere tijden. De NS heeft op de stations honderden extra NS-medewerkers staan die reizigers kunnen helpen.

Winterse omstandigheden
De test is onderdeel van het pakket maatregelen welke ertoe moeten leiden dat onder extreme winterse omstandigheden de reizigers nog gebruik kunnen maken van het treinverkeer. Zo heeft ProRail afgelopen maanden ruim tweeduizend wisselverwarmers opgeknapt of vervangen, en heeft de NS 1500 treinen beter bestand gemaakt tegen sneeuw en ijs door middel van speciale filters en kleine constructie aanpassingen.

De test wordt gehouden naar aanleiding van vorige winter. Dagenlang was toen de treinenloop ernstig verstoord door het vele uitval van treinen en het grote deel van de vast-gevroren wissel, die o.a zelfs de werkplaatsen voor het materieel onbereikbaar maakten.

Ontevreden over proef-dag
Belangenorganisatie Maatschappij Voor Beter OV ziet de proef als een eenmalig noodzakelijk kwaad, en vindt dat deze nooddienst geen vrijbrief mag zijn om er de komende wintermaanden bij het minste geringste sneeuwbuitje op terug te vallen. Om inzicht te krijgen in wat reizigers vandaag meemaken, heeft Voor Beter OV op zijn website een meldpunt opengesteld, waar reizigers hun belevenissen kunnen melden.

Bron: Nu.nl