NS draagt aanstaande vrijdag oudste en rijvaardige Koploper over aan Spoorwegmuseum

 (Foto: Treinenweb.nl)
(Foto: Treinenweb.nl)

Op vrijdag 14 juni wordt Koploper treinstel 4011 overgedragen aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. Na de overdracht aan het museum zal Hoofd Collecties Peter-Paul de Winter in de trein vertellen over de historie van het treinstel en over het belang van het bewaren van de oudste en rijvaardige Koploper.

De overbrengingsrit van deze 'Nestor' start aanstaande vrijdag vanuit de NS-onderhoudswerkplaats in Onnen en rijdt dan via Groningen, Zwolle en Amersfoort naar Utrecht Maliebaan, waar hij om 11:20 aankomt op perron 3. Liefhebbers kunnen na de overhandiging de trein van binnen bekijken, en meeluisteren naar de verhalen van Peter-Paul de Winter. De trein zal enkel op vrijdag nog geopend zijn voor publiek. De eerstvolgende mogelijkheid zal mogelijk pas tijdens het Open Trein Festijn zijn wat het museum in september organiseert.

Cultstatus

De nestor van de actieve Koplopers heeft de afgelopen tijd bij hobbyisten een grote cultstatus bereikt. De grote belangstelling is op te merken doordat zij op de website Treinposities.nl ruim 700 foto's van dit treinstel hebben geüploadt. Op 3 mei 2024 reed deze Koploper een afscheidsrit, en in de avond van 8 mei was het echt over en uit met de ritten in de dienstregeling van NS. Hierna is de trein naar de werkplaats gegaan voor onderhoud en herstel van defecten en werd het treinstel gereed gemaakt voor overdracht aan het Spoorwegmuseum.

Met de overdracht van de 4011 is er bij een NS een eind gekomen aan de inzet van de eerste generatie in serie gebouwde Koploper-treinstellen die voorzien waren van oude technische rijweerstanden. Het gaat in totaal om 39 stellen die met pensioen gaan, en waarvan de 4011 behouden blijft.