Verwachte ingebruikname Wunderline verschoven naar midden 2025

De spoorlijn tussen Bad Nieuweschans en Leer zal naar verwachting pas medio 2025 weer in dienst komen. (Foto: Provincie Groningen)
De spoorlijn tussen Bad Nieuweschans en Leer zal naar verwachting pas medio 2025 weer in dienst komen. (Foto: Provincie Groningen)

De ingebruikname van de Wunderline, de grensoverschrijdende treinverbinding tussen Groningen en Bremen is met ongeveer een half jaar vertraagd. Vanwege vertragingen in de werkzaamheden verschuift de oorspronkelijke geplande ingebruikname van december 2024 naar midden 2025.

Zware regenval en hoogwater hebben aan de Duitse zijde de bodemgesteldheid aanzienlijk verslechterd, meldt  Provincie Groningen. Aan de Nederlandse zijde is de slechte kwaliteit van de ondergrond een belangrijke oorzaak. Daarnaast hebben ook leveringsproblemen en tekorten aan essentiële bouwmaterialen bijgedragen aan de vertraging. Hierdoor zijn de bouwwerkzaamheden vertraagd en zal de trein naar het Duitse Leer nog niet aan het eind van dit jaar gaan rijden.

Naar verwachting zal in de zomer van 2025 weer een directe trein tussen Groningen en Leer rijden. Sinds begin dit jaar rijdt de trein enkel door tot grensstation Bad Nieuweschans. De spoorlijn naar Weener is eerder dit jaar vanwege de werkzaamheden buiten dienst gesteld.

Beschadigde brug

De internationale verbinding naar Leer is al achtenhalf jaar buiten dienst nadat in 2015 de Friesenbrücke door een vrachtschip geraakt werd. De schade was aanzienlijk en er werd uiteindelijk, met oog op de toekomst, gekozen voor de bouw van een nieuwe draaibrug. De trein maakte uiteindelijk nog zijn laatste stop in Weener, maar vanwege de vernieuwing van het spoor zal het tussengelegen station Weener pas halverwege 2025 weer in gebruik worden genomen.

Busvervoer

Op de Duitse delen van het traject waar door werkzaamheden geen trein rijdt, blijft er vervangend busvervoer beschikbaar. Ook de snelbus Groningen - Leer blijft voorlopig nog rijden. Reizigers zullen tijdig worden geïnformeerd over de dienstregelingen.