NS rijdt Oranjedienstregeling tijdens Koningsdag

De NS rijdt op 27 april tijdens Koningsdag weer de Oranje dienstregeling. (Foto: NS)
De NS rijdt op 27 april tijdens Koningsdag weer de Oranje dienstregeling. (Foto: NS)

Op zaterdag 27 april viert Nederland weer Koningsdag waarbij een grote hoeveelheid feestgangers die dag met de trein zullen reizen. Het bezoek van koning Willem-Alexander zal dit jaar plaatsvinden in Emmen, waarbij vervoerder Arriva die dag tussen Zwolle en Emmen met extra treinen zal rijden.

De meeste festiviteiten en evenementen in het land zijn makkelijk bereikbaar per trein. Daarom rijdt NS die dag een speciale Oranjedienstregeling met extra én langere treinen om feestvierders naar hun bestemming te brengen. Ook tijdens Koningsnacht rijden er op een aantal trajecten rond Utrecht, Den Haag en Rotterdam meer en langere treinen. Om alles in goede orde te laten verlopen zal er extra NS-personeel klaar staan om reizigers van informatie te voorzien en stations schoon te houden. Naar Emmen zullen er tussen 07:00 en 19:00 uur drie treinen per uur rijden in plaats van twee per uur.

Oranje dienstregeling

Met de Oranjedienstregeling speelt NS in op de verwachte drukte in steden zoals Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam, Utrecht en Zwolle. Op trajecten waar minder drukte wordt verwacht, kan het voorkomen dat er minder treinen rijden. NS raadt reizigers aan de tijd te nemen voor hun reis en vooraf de reisplanner te checken voor het meest actuele reisadvies. Reizigers zonder abonnement kunnen gemakkelijk in- en uitchecken met hun bankpas.

Bereikbaarheid Amsterdam

Op Koningsdag reizen er ongeveer 200.000 feestvierders per trein van en naar Amsterdam. De festiviteiten in het centrum zijn bereikbaar via station Amsterdam Centraal. NS raadt bezoekers van dance-evenementen aan om te reizen via het dichtstbijzijnde station. Klik hier voor meer informatie. Stations Amsterdam Science Park en Amsterdam RAI zijn net als voorgaande jaren op Koningsdag gesloten. Bezoekers aan Loveland reizen via station Amsterdam Amstel en bezoekers aan evenmenten in de RAI en het Olympisch Stadion reizen via station Amsterdam Zuid.

Alcoholbeleid en gesloten bagagekluizen

NS roept feestvierders op om Koningsdag met z’n allen gezellig te houden, zo is het ook voor de collega's die werken een gezellige dag. Er geldt daarnaast een aantal maatregelen: vanaf vrijdagavond 26 april 19:00 uur tot zondagochtend 28 april 07:00 uur is alcohol niet toegestaan in de treinen en op de stations, ook wordt geen alcohol verkocht op de stations. Verder zijn in deze periode de bagagekluizen en -depots op de stations Amsterdam Centraal, Breda, Eindhoven Centraal en Utrecht Centraal gesloten.

Internationale reizigers

Internationale treinen rijden volgens de normale dienstregeling, NS adviseert reizigers die vanuit Amsterdam een vliegtuig moeten halen of met de internationale trein gaan reizen, om tijdig op pad te gaan vanwege de drukte en hun reis te checken via de NS International app.