NS doet mee aan proef met statiegeldbekers in Rotterdam

De herbruikbare statiegeldbeker die bij de NS retailzaken te koop is. (Foto: NS)
De herbruikbare statiegeldbeker die bij de NS retailzaken te koop is. (Foto: NS)

De NS introduceert statiegeldbekers samen met Rotterdamse ondernemers en de gemeente Rotterdam. Het gaat om een proef voor reizigers op station Rotterdam Centraal en in de stad Rotterdam. De bekers zijn herbruikbaar en kunnen via een statiegeldautomaat ingeleverd worden.

De proef op Rotterdam start op 18 maart. Gedurende deze periode wordt er drie maanden lang met samenwerking via veertien Rotterdamse ondernemers in de stad, en negen retailers op het station gekeken of statiegeldbekers een duurzaam alternatief zijn voor wegwerpbekers. Na gebruik kan de beker ingeleverd worden bij een van de inleverautomaten op het station of in de stad.

Statiegeldbeker

Iedere dag belanden op station Rotterdam Centraal 5.500 wegwerpbekers in de afvalbakken. Met de inzet van deze statiegeldbeker willen de initiatiefnemers het gebruik van de herbruikbare beker stimuleren en de berg afval verminderen. In de winkel blijft het tijdens de proefperiode mogelijk om te kiezen voor de wegwerpbeker. 

Jaarlijks belanden meer dan 30 miljoen wegwerpbekers in de prullenbakken op de stations in Nederland. NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat streven gezamenlijk naar afvalvrije stations in 2040.

Statiegeld terug via Tikkie 

Bij verschillende ondernemers op het station worden statiegeldbekers aangeboden voor 1 euro. Wanneer consumenten de beker na consumptie weer inleveren, krijgen zij het statiegeld weer terug. Op iedere beker staat een QR-code die bij de inleverautomaat op het station gescand kan worden, in ruil voor een bon met een andere QR-code. Door die te scannen krijgt de consument het statiegeld teruggestort via Tikkie. Zowel op het station als bij de verschillende deelnemende ondernemers in de stad kunnen deze statiegeldbekers ingeleverd worden. Daarnaast maken gebruikers van de beker ook kans op een jaar lang gratis koffie bij de retailzaken op het station.