Duitse vakbond en Deutsche Bahn streven naar akkoord na treinstakingen

De Duitse vakbond GDL en Deutsche Bahn streven komende week naar een akkoord vanwege het maandenlange loonconflict. (Foto: Sebastian Terfloth)
De Duitse vakbond GDL en Deutsche Bahn streven komende week naar een akkoord vanwege het maandenlange loonconflict. (Foto: Sebastian Terfloth)

Het Deutsche Bahn (DB) en de Duitse vakbond GDL streven ernaar om volgende week een overeenkomst te bereiken, in de hoop een einde te maken aan het maandenlange conflict met herhalende grote treinstakingen. In die perioden vielen er langdurig veel treinen uit, waaronder ook internationale treinen van en naar Nederland.

Volgens de Duitse vakbond zijn er al "intensieve" gesprekken gevoerd met DB, waarbij over veel onderwerpen overeenstemming zou zijn bereikt, hoewel de specifieke onderwerpen niet bekend zijn gemaakt. Ook zouden beide partijen hebben aangekondigd dat de vakbondsleden hun werk niet zullen neerleggen in afwachting van het akkoord. Hiermee zal de aangekondige stakingsactie rond pasen van de baan zijn.

Loonconflict

Leden van GDL hebben al geruime tijd gepleit voor een hoger loon om de gestegen inflatie te compenseren, evenals voor een kortere werkweek van 35 uur met behoud van hetzelfde salaris, in plaats van de huidige 38 uur. De Deutsche Bahn leek echter tot dusver niet bereid om de werkweek tot minder dan 36 uur te verkorten.

In totaal hebben vakbondsleden zes keer gestaakt om een hoger loon af te dwingen, waarbij de meest recente werkonderbreking vorige week 35 uur duurde. In januari vond de langste staking plaats, waarbij machinisten bijna zes dagen lang het werk neerlegden. Hoewel er toen werd besloten om tot 3 maart niet opnieuw te staken, werd er in de tussenliggende periode nog geen overeenstemming bereikt.