Siemens Mobility levert locomotieven aan Cargounit en Railpool

Siemens heeft de afgelopen twee weken contracten getekend met goederenvervoerder Cargounit en locomotief-leasemaatschappij Railpool voor de levering van Vectron en Smartron locomotieven. In totaal kunnen er 350 locomotieven worden afgeleverd aan deze spoorbedrijven.

Met de levering zullen beide bedrijven hun vloot kunnen uitbreiden om goederenvervoer of reizigersvervoer aan te bieden in één of meer landen, zonder dat er bij de grens van locomotieven gewisseld moet worden. Naast Cargounit, Railpool en andere vervoersbedrijven heeft de NS ook zestien Vectron locomotieven geleased bij ELL voor de Nightjet en de IC Berlijn.

Levering aan Cargounit

Cargounit, de grootste locomotiefleasemaatschappij in Polen, heeft een raamcontract getekend met Siemens Mobility voor de aanschaf van 90 Vectron meerspannings-locomotieven, waarvan er inmiddels 30 besteld zijn. Daarnaast werd een tweede contract getekend voor de levering van tien Smartron-locomotieven die gestandaardiseerd zijn voor gebruik in Duitsland, Roemenië en Bulgarije. De eerste leveringen hiervan staan gepland voor 2025. Met deze nieuwe order zal het bedrijf in totaal 66 Vectrons en 18 Smartrons in zijn vloot hebben.

Levering aan Railpool

Leasebedrijf Railpool en Siemens Mobility hebben een raamovereenkomst gesloten voor de levering van maximaal 250 locomotieven. Met de ondertekening van het contract zijn er direct 70 Vectron-locomotieven besteld. De eerste oproep omvat 24 meerspannings-locomotieven, evenals 46 wisselstroom-locomotieven. Met deze bestelling groeit de Vectron-vloot van Railpool naar een totaal van 228 locomotieven. Alle locomotieven bij elkaar hebben de landenpakketten om in maximaal 16 landen, waaronder in Nederland, te kunnen opereren.

Siemens Vectron

De Siemens Vectron is een locomotiefplatform gebouwd door Siemens Mobility, en werd in 2010 gepresenteerd tijdens InnoTrans in Berlijn. Het heeft de voorgaande locomotieffamilies EuroSprinter en de daarvan afgeleide ES 2007 vervangen. Er bestaan verschillende elektrische aangedreven varianten, een diesel- en een dual-mode versie, die inmiddels in tientallen landen bij een groot aantal vervoerders beschikbaar zijn in zowel goederen- als tractie voor getrokken reizigerstreinen.

Siemens Mobility heeft ruim 2.400 locomotieven uit de Vectron-familie verkocht aan 97 klanten in 16 landen. Vectron-locomotieven zijn goedgekeurd voor gebruik in 20 Europese landen.