Gemeenten Gouda en Zuidplas zien derde station bij Gouda wel zitten

De gemeenten Gouda en Zuidplas zien een nieuw te bouwen derde station bij Gouda wel zitten. (Foto: Kismehok)
De gemeenten Gouda en Zuidplas zien een nieuw te bouwen derde station bij Gouda wel zitten. (Foto: Kismehok)

De gemeenten Gouda en de westelijke gemeente Zuidplas zien het helemaal zitten om een derde station te realiseren bij Gouda. Het toekomstige Sprinter-station met de naam Gouda-Zuidplas moet naar schatting 35.000 bewoners van de 12.000 nieuw te bouwen woningen in het gebied bedienen.

Het nieuwe station moet aan de spoorlijn tussen Gouda en Rotterdam komen. De realisatie zou volgens onderzoek van beide gemeenten en de Regio Midden-Holland passen in de toekomstplannen voor de uitbreiding van Gouda. Het onderzoek meldt dat het station al in 2030 geopend kan worden, en dat er vanaf dat moment minimaal twee treinen per uur kunnen rijden. In 2035 zou dit aantal kunnen verdubbelen. De locatie zal waarschijnlijk ter hoogte van Moordrecht liggen.

Knooppunt

Het nieuwe station moet uiteindelijk een knooppunt moeten worden voor wegen en fietspaden. Zo moeten reizigers dan gaan profiteren van een reistijdswinst en moeten de drukke wegen in de omgeving ontlast worden. Een snelle busverbinding tussen het toekomstige station Zuidplas en station Lansingerland-Zoetermeer moet deze ambitie versterken. Hiermee moet Gouda nog makkelijk verbonden worden met Zoetermeer en Den Haag en de rest van de Randstad.

De wethouders van beide gemeenten zijn het er unaniem over eens dat het voornemen om een station te realiseren positieve vooruitzichten biedt voor inwoners, bedrijven en de regio. Wethouder Daan de Haas van Zuidplas benadrukt dat de praktische haalbaarheid van het station is aangetoond, wat een kans biedt voor de gemeenschap. Zijn collega-wethouder Michel Klijmij Van der Laan uit Gouda, voegt hieraan toe dat een station op deze locatie het al drukke wegennet kan ontlasten en het mogelijk maakt om gemakkelijk over te stappen op de fiets, bus en trein.