Staking dreigt komend weekend bij SNCF in Frankrijk

Mogelijk zal de SNCF aankomend weekend een stakingsactie houden. (Foto: Joachim Lutz)
Mogelijk zal de SNCF aankomend weekend een stakingsactie houden. (Foto: Joachim Lutz)

Komend weekend dreigt er een treinstaking bij de SNCF in Frankrijk. De spoorwegvakbonden hebben aangeven dat de onderhandelingen met de nationale spoormaatschappij SNCF muurvast zitten. De staking kan nadelige gevolgen hebben voor vakantiegangers.

De vakbonden Sud-Rail en CGT hebben onenigheid met SNCF over eisen zoals een hoger loon en verbeterde werktijden voor conducteurs. Na gesprekken met het management van SNCF op maandag heeft Sud-Rail aangegeven dat staken de enige overgebleven optie lijkt.

Loonconflict

SNCF betoogt daarentegen dat de lonen voor conducteurs de afgelopen jaren al aanzienlijk zijn verhoogd, en dat alle andere spoorwerknemers ook voordelen hebben ontvangen waarvan de conducteurs indirect profiteren.

Dienstregeling

Jean-Pierre Farandou, de topman van SNCF, doet een beroep op de bonden om af te zien van de staking, gezien de potentiële impact op vakantiegangers. Het blijft echter onduidelijk of de staatsmaatschappij een aangepaste dienstregeling zal invoeren als het werk daadwerkelijk wordt neergelegd.

De NS heeft nog nog geen mededeling gedaan over eventuele ontregelingen in het internationale treinverkeer met de Eurostar Red, oftewel de voormalige Thalys. Wel vermeldt de site van NS International dat vanwege 'operationale redenen' de komende weken enkele treindiensten naar Brussel en Parijs zullen uitvallen.