Saudi-Arabië tekent contract met Stadler voor levering van nieuwe treinstellen

Eerder deze week hebben Saudi Arabia Railways (SAR) en Stadler contracten getekend voor de levering en het onderhoud van nieuwe treinstellen voor het het groeiende spoorwegnet in Saoedi-Arabië.

Met het tekenen van deze contracten zet SAR de volgende stap in de richting de toekomst van het spoor. Het contract heeft een waarden ongeveer 637.4 miljoen euro. De ondertekening werd bijgewoond door H.E. Saleh bin Nasser Al-Jasser, minister van Transport en Logistieke Diensten van Saoedi-Arabië en voorzitter van de raad van bestuur van SAR, evenals het Zwitserse federale raadslid Guy Parmelin.

Nieuwe treinstellen

De nieuwe treinstellen zullen volgens Stadler worden ontworpen volgens de nieuwste Europese en internationale normen, terwijl ze speciaal zullen worden uitgerust voor de klimatologische en omgevingsomstandigheden in Saoedi-Arabië. Op een conceptafbeelding is te zien dat het om een aangepaste versie van de Giruno (SBB RABe 501 of de SMILE) gaat. Opvallend is te zien dat de koprijtuigen van het treinstel twee motorwagens zullen zijn voor een dieselelektrische motor.

De treinstellen zullen ongeveer 175 meter lang zijn, geschikt voor autonoom rijden met ATO, en voorzien zijn van twee dieselmotoren die voldoen aan de nieuwste Europese emissienormen. De trein zal geschikt zijn voor 320 passagiers.

Het leveringscontract bestaat uit een basiscontract voor 10 treinstellen met een optie voor nog eens 10 treinstellen. Het onderhoudscontract biedt volledige onderhoudsondersteuning en reserveonderdelen voor een periode van 10 jaar, met een optie tot verlenging met nog eens tien jaar.

Toenemend aantal reizigers

Volgens Saleh bin Nasser Al-Jasser is de aankoop van de treinen een reactie op de toenemende vraag naar reizigersvervoer. De nieuwe treinstellen moeten bijdragen aan een verdubbeling van de jaarlijkse capaciteit om jaarlijks meer dan 3,8 miljoen passagiers af te laten reizen van Riyadh naar Dammam.