Deutsche Bahn doet nieuw aanbod aan machinistenvakbond

Deutsche Bahn doet een nieuw aanbod aan de machinistenvakbond om nieuwe stakingen te voorkomen. (Foto: Thijs Nuis)
Deutsche Bahn doet een nieuw aanbod aan de machinistenvakbond om nieuwe stakingen te voorkomen. (Foto: Thijs Nuis)

De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn heeft een nieuw voorstel gepresenteerd aan de machinistenvakbond GDL, in de hoop om mogelijke stakingsacties op het spoor in de komende weken te voorkomen.

Het voorstel bevat onder meer de mogelijkheid voor machinisten en conducteurs om zelf hun werktijden anders in te delen. De GDL zal het nieuwe aanbod voor de cao onderzoeken, zo maakte de vakbond op vrijdag bekend. Volgens het nieuwe aanbod van Deutsche Bahn krijgen machinisten en conducteurs vanaf 2026 de optie om een uur minder te werken tegen behoud van hun volledige salaris. Diegenen die hier niet voor kiezen, ontvangen een extra vergoeding van 2,7 procent.

Daarnaast stelt Deutsche Bahn loonsverhogingen voor in augustus van dit jaar en april 2025, evenals compensatie voor de stijgende inflatie. Het langdurige geschil tussen Deutsche Bahn en de spoorwegvakbond begon in november. Omdat er geen akkoord kon worden gesloten heeft het treinpersoneel in Duitsland de afgelopen maanden driemaal gestaakt, wat resulteerde in aanzienlijke verstoringen op het Duitse spoorwegnet.