Vanaf woensdag drie dagen staking bij Duitse spoorwegen

Vanaf woensdag vindt er drie dagen lang een staking bij Duitse spoorwegen plaats. (Foto: Mirkone)
Vanaf woensdag vindt er drie dagen lang een staking bij Duitse spoorwegen plaats. (Foto: Mirkone)

De GDL, de Duitse vakbond voor treinbestuurders, heeft aangekondigd dat er een nieuwe landelijke staking zal plaatsvinden. Dit werd zondag door de vakbond bekendgemaakt. De staking bij de Duitse spoorwegen zal aanvangen op woensdag 10 januari en zal drie dagen duren.

De GDL streeft ernaar om de werkweek voor dienstpersoneel te verkorten van 38 naar 35 uur en pleit voor een loonsverhoging van 555 euro per maand. Daarnaast dringt de vakbond aan op een eenmalige inflatiecorrectie van 3.000 euro. De Duitse spoorwegen hebben het voorstel voor een verkorte werkweek afgewezen vanwege een tekort aan arbeidskrachten. In plaats daarvan bieden ze een loonsverhoging van maximaal 11 procent aan in een collectieve arbeidsovereenkomst die geldig is voor 32 maanden. Dit voorstel is door de GDL verworpen.

Gevolgen nog niet bekend

De mogelijke impact van deze staking op Nederlandse reizigers is nog onduidelijk. Dit betekent dat nog niet bekend is of ook de ICE naar Köln, Frankfurt en Basel getroffen wordt, evenals de Intercity Berlijn en de ÖBB Nightjet. De aankondiging van deze meerdaagse staking vond een maand geleden plaats..