Begin nieuwe jaar volgen opnieuw stakingen bij Duitse spoorwegen

Aan het begin van het nieuwe jaar volgen er opnieuw stakingen bij de Deutsche Bahn. (Foto: Thijs Nuis)
Aan het begin van het nieuwe jaar volgen er opnieuw stakingen bij de Deutsche Bahn. (Foto: Thijs Nuis)

In de tweede week van het nieuwe jaar zullen Duitse treinmachinisten opnieuw een staking houden. Dat heeft de Duitse vakbond GDL aangekondigd. Het zal de tweede meerdaagse staking zijn in korte tijd.

Op 8 januari zal de meerdaagse staking plaatsvinden. Het is nog niet bekend voor hoe lang, en hoe de actie zal plaatsvinden. Afgelopen week reden er op donderdagavond en vrijdag 7 en 8 december ook geen trein in Duitsland. Machinisten legden toen voor 24 uur het werk neer.

Arbeidseisen

De GDL streeft ernaar om de werkweek voor dienstpersoneel te verkorten van 38 naar 35 uur en pleit voor een loonsverhoging van 555 euro per maand. Daarnaast dringt de vakbond aan op een eenmalige inflatiecorrectie van 3.000 euro. De Duitse spoorwegen hebben het voorstel voor een verkorte werkweek afgewezen vanwege een tekort aan arbeidskrachten. In plaats daarvan bieden ze een loonsverhoging van maximaal 11 procent aan in een collectieve arbeidsovereenkomst die geldig is voor 32 maanden. Dit voorstel is door de GDL verworpen.

Nederland en België

Ook in Nederland en België rommelt het al enige tijd. In Nederland is erop of eronder voor NS. De spoorvakbonden FNV Spoor en CNV houden vandaag een waarschuwingsactie bij het hoofdkantoor van NS in Utrecht met de hoop dat de NS de komende twee dagen met een betere cao komt. Mocht dit niet gebeuren zullen er net als vorig jaar opnieuw stakingsacties plaatsvinden.

In België vinden ook stakingsacties plaats. Vorige week reden er vanaf dinsdagavond tot en met donderdag 7 december avond beperkt aantal treinen. Spoorwegmedewerkers van spoorbeheerder Infrabel en NMBS zijn ontevreden over de plannen van hun werkgevers om hen meer werk te laten doen in minder tijd. Vooral over de halvering van de voorbereidingstijd voor conducteurs wordt veel kritiek geuit. Het ging om de tweede staking in korte tijd. Al eerder werd er in november voor twee dagen gestaakt.