Opnieuw langdurige spoorwegstaking verwacht in België

 (Foto: Michiel Dumon)
(Foto: Michiel Dumon)

De ACOD, de Belgische socialistische spoorvakbond, heeft aangekondigd een stakingsactie van drie dagen op het spoor in België te houden. Vanaf maandag 29 januari om 22 uur tot donderdag 1 februari om 22 uur zal het werk worden neergelegd. Dit zal de derde stakingsperiode zijn binnen een korte periode bij de Belgische spoorwegen (NMBS).

Zowel in november als in december van vorig jaar vond er een staking plaats die 48 uur duurde.

Ontevreden

De vakbond is ontevreden over de plannen van hun werkgever om hen meer werk te laten doen in minder tijd. Vooral over de halvering van de voorbereidingstijd voor conducteurs wordt veel kritiek geuit. Daarnaast worden de plannen van de NMBS ook bekritiseerd omdat dit zou zorgen voor een slechtere stiptheid van de treinen en slechtere dienstverlening. Volgens Günther Blauwens die rol als secretaris van de ACOD bekleedt, hebben de spoorbedrijven nog "ruim de tijd om een signaal te geven" en de staking af te wenden.

Het is niet onduidelijk hoe groot dit keer de stakingsbereidheid is. De christelijke ACV Transcom en het liberale VSOA Spoor hebben besloten zich niet aan te sluiten bij deze actie.