Minder treinen in België door grote twee-daagse staking

Op woensdag en donderdag rijden er minder treinen in BelgiŽ door een omvangrijke twee-daagse staking. (Foto: Thijs Nuis)
Op woensdag en donderdag rijden er minder treinen in BelgiŽ door een omvangrijke twee-daagse staking. (Foto: Thijs Nuis)

Op woensdag en donderdag is het treinverkeer op veel Belgische trajecten verstoord vanwege een grote staking onder het spoorwegpersoneel. Internationale treinen van en naar België zullen niet getroffen worden door de staking, en blijven zo veel mogelijk volgens dienstregeling rijden.

Het personeel van zowel NMBS als de spoorbeheerder Infrabel heeft besloten om twee dagen lang het werk neer te leggen. Ze zijn ontevreden over de plannen van hun werkgever om hen meer werk te laten doen in minder tijd. Vooral over de halvering van de voorbereidingstijd voor conducteurs wordt veel kritiek geuit.

Reisadvies

Omdat niet alle spoormedewerkers deelnemen aan de staking, verwacht NMBS dat ongeveer de helft van de intercity's en 40 procent van de treinen tussen kleinere stations op woensdag en donderdag nog steeds zullen rijden. De meeste stations blijven bereikbaar via omwegen of met overstappen, maar op sommige trajecten zal helemaal geen treinverkeer zijn.

De Intercity Brussel, internationale stoptreinen vanuit Roosendaal en Maastricht, en de Eurostar-treinen die vanuit Nederland naar Brussel rijden, zullen echter wel volgens de dienstregeling blijven rijden. Voor internationale treinen zoals de Eurostar naar Londen, die door België rijden, wordt slechts minimale verstoring verwacht.

De reisplanner van de NMBS is aangepast op het reisadvies tijdens de stakingsactie.

Mogelijk nieuwe staking

De vakbonden hebben al aangekondigd dat er volgende maand een tweede 48-uursstaking zal plaatsvinden. NMBS is van plan de komende dagen met de vakbonden te onderhandelen in de hoop deze staking te voorkomen.