DB Regio bestelt Alstom Coradia Stream voor Mecklenburg-Vorpommern

 (Foto: Alstom)
(Foto: Alstom)

De Deutsche Bahn bestelt nog meer treinen van het model Coradia Stream bij treinbouwer Alstom. Het gaat om een derde bestelling. Dit keer voor de regio Ostsee-Alster (OSTA) in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern.

De aankondiging werd gedaan door het Duitse ministerie van Economische Zaken, Infrastructuur, Toerisme en Werk van Mecklenburg-Voor-Pommeren, samen met Sleeswijk-Holstein en de stad Hamburg. Het heeft de opdracht voor de periode december 2027 - december 2041 na een bezwaartermijn definitief gegund aan DB Regio. Er zouden geen bezwaren zijn binnengekomen.

Spoorlijnen

Het gaat om de Regional Express lijn 1 (RE1), die Mecklenburg-Vorpommern verbindt met de metropoolregio Hamburg. Dit heeft ook gevolgen voor de treindiensten van en naar Lübeck. Na de uitbreiding van de infrastructuur zullen in december 2029 de nieuwe treinen gaan rijden, waarmee het deel van de OSTA-subnetwork verder zal worden verbeterd met de nieuwe RE2 Rostock – Lübeck en RE4 Schwerin – Lübeck spoorlijnen.

Coradia Stream

De Coradia Stream treinen zullen de door een locomotief getrokken dubbeldekstreinen, de Dosto's genoemd, gaan vervangen. Er zullen 18 treinstellen worden besteld in twee verschillende lengtes. Zo komen er negen vijfdelige treinen, en negen driedelige treinstellen. Er zal een optie zijn voor de aanschaf van nog meer treinstellen.

De Coradia Stream is naast de regio Ostsee-Alster (OSTA) door DB Regio ook besteld voor de regio's: Kinzigtalbahn en Main-Weser. Daarnaast is dit type trein een veelverkochte trein in andere landen. Ook in Nederland rijdt dit type trein als de ICNG bij NS. De Deutsche Bahn heeft echter gekozen voor een andere neus van de trein die meer kenmerkend is met het hedendaagse Duitse reizigersmaterieel op hun spoor.