Kilometer Kampioen 2023 opnieuw groot succes met recordaantal deelnemers

De vierde editie van de Kilometer Kampioen wedstrijd van Treinreiziger.nl was afgelopen zaterdag weer een groot succes te noemen. Tijdens de wedstrijd hebben tweehonderd deelnemers in een herkenbaar rood shirt gestreden om de meeste kilometers over het spoor te maken.

De wedstrijd die bestond uit een 12-uurs en een 24 uurs versie hebben drie winnaars opgeleverd. In de competitie die 24 uur duurde behaalden Koen Nijbroek en Luke Tros de langste afstand van 1749,1 kilometer. Beiden hadden een planning afzonderlijk van elkaar gemaakt die nagenoeg het zelfde bleek te zijn. Nijbroek had in 2017 ook gewonnen. De winnaar van de versie die een etmaal duurde was gewonnen door Marijn Lenders die in 12 uur 994,1 kilometer wist af te leggen. Daarnaast kreeg een team met de jonge deelnemers van elf jaar een troostprijs. Omgerekend hebben alle deelnemers bij elkaar vier keer de wereld rondgereisd.

Vierde editie

Het is de vierde editie van de Kilometer Kampioen die afgelopen zaterdag plaats vond. Twee jaar geleden ging het kampioenschap niet door vanwege de coronapandemie en de bijbehorende maatregelen.

Tijdens deze wedstrijd mocht een traject onder voorwaarden twee keer worden afgelegd, zolang bij een van de ritten een stop op alle reguliere stations plaatsvindt. Omdat de echte fanatiekelingen dit jaar in tegenstelling tot vorige editie gebruik konden maken van nachttreinen met goede aansluitingen ging de race voor de 24-uur's versie bij veel deelnemers al om middernacht van start. Ongeveer honderd deelnemers begonnen vanaf dat moment al op strategische stations aan hun reis en de gooi naar de meeste kilometers.

Een belangrijke voorwaarde voor de reis was ook dat de deelnemers tussen 11 uur 's ochtends en 15 uur 's middags een bezoek brachten aan het het meldpunt op station Zwolle waar ze aangemoedigd werden en ze een keycord kregen.

Kris-kras door het land

Veel deelnemers begonnen hun vroege rit al in Meppel en in de Arriva-nachttreinen van Groningen naar Schiphol en die van Maastricht naar Schiphol. Echter zaterdagochtend moesten veel deelnemers hun plannen onverwachts bijstellen vanwege een verstoring rond Amsterdam Bijlmer ArenA. Uit de reisverhalen die op sociale media gedeeld werden bleek ook dat diverse spoorliefhebbers krappe overstappen hadden ingepland, maar in een hoop gevallen leidde dit niet tot problemen. Wel hadden diverse deelnemers last van treinen die vertraging opliepen vanwege ongemakken op het spoor, of treinen die uitvielen. Ook uitvallende treinen door personeelsgebrek bij onder meer Arriva liet een aantal deelnemers hun plannen bijstellen. Diverse deelnemers hadden hier al rekening mee gehouden in de planning. Zo bleek Arriva in Zuid-Limburg geen aantrekkelijk doel te zijn voor de deelnemers.

Omstreeks middernacht op zondag eindigden de laatste deelnemers hun lange reis om vervolgens hun bewijsmateriaal digitaal in te dienen bij de wedstrijdscommissie, die zondagmiddag de eindstand onomstotelijk bewezen heeft.

Vorige edities

De Kilometer Kampioen wedstrijd wordt om het jaar door Treinreiziger.nl georganiseerd. Elke keer is de dienstregeling in tegenstelling tot de vorige keer anders, en worden ook de regels van de wedstrijd aangepast om de race naar de meeste kilometers tot een uitdaging te houden.

Het eerste kampioenschap vond in 2015 plaats toen Treinreiziger.nl tien jaar bestond. In dat jaar deden er 70 deelnemers mee en telde elk traject maar één keer mee voor de kilometers. Deze wedstrijd is toen gewonnen door Bob Landman met 1593 kilometer.

De tweede wedstrijd vond in 2017 plaats en daar deden toen 110 deelnemers aan mee. Elk traject mocht toen twee keer bereden worden om zoveel mogelijk kilometers te verzamelen. Deze werd gewonnen door Koen Nijbroek die ook de editie van 2023 gewonnen heeft.

De derde editie vond in 2019 plaats op een warme zomerdag en telde 150 deelnemers die toen maximaal 18 uur gingen strijden. Opmerkelijk genoeg bleken de eerdere winnaars exact dezelfde planning te hebben, maar die moesten opnieuw worden gepland vanwege vertraging op het spoor. Uiteindelijk wist Oscar van Oorschot de derde editie te winnen met een record van 1413 kilometer.

Bron: Treinreiziger.nl