De komende jaren veel overlast op het spoor vanwege onderhoud

 (Foto: Lex Langhorst)
(Foto: Lex Langhorst)

In de komende jaren zullen reizigers rekening moeten houden met spoorwerkzaamheden die door de weeks plaats zullen vinden. Volgend jaar zullen er ingrijpende werkzaamheden plaatsvinden in Friesland, maar in de jaren erna zullen ook andere provincies van Nederland hinder gaan ondervinden op het spoor.

Veel onderhoudsmomenten kunnen volgens spoorbeheerder ProRail niet uitgesteld worden, daarnaast kampen de spooraannemers vaak ook met personeelsgebrek en zijn er steeds meer werkmensen die niet in het weekend willen werken. "We hebben te maken met verschillende uitdagingen, zoals personeelstekorten en strenge wetgeving rondom flora en fauna", zegt een woordvoerder van ProRail tegenover Nu.nl. Dit jaar zijn er al drie langdurige buitendienststellingen in Friesland, Brabent en Limburg geweest vanwege dassenburchten onder spoor.

Friesland

Komend jaar zullen reizigers rondom Leeuwarden veel overlast merken door spooronderhoud. Gedurende vijf weken tijdens de vakantieperiode in juni en juli wordt er aan het spoor gewerkt wat vijf weken lang voor stremmingen zal worden.

Volgens ProRail wordt het steeds lastiger om enkel in het weekend het spooronderhoud uit te voeren, en zijn er stremmingen tijdens drukke momenten van het jaar. "We moeten wel", zegt ProRail in een reactie tegen Omrop Fryslân. "Om het spoor veilig te houden en om ook in de toekomst voldoende treinen te kunnen laten rijden." Het hoogtepunt van de werkzaamheden zal tussen 17 juni en 9 juli zijn. Dan rijden er helemaal geen treinen van en naar Harlingen, Sneek en Akkrum.

Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat), geeft aan niet blij te zijn met de overlast. "Het is voor reizigers altijd vervelend als ze moeten omreizen of als bussen in plaats van treinen worden ingezet vanwege werkzaamheden. Deze werkzaamheden zijn noodzakelijk om treinen veilig over het spoor te kunnen laten rijden en dat is ook in het belang van de reizigers."

Rover: 'Beter vervangend vervoer bij werkzaamheden'

Reizigersvereninging stelt dat het belangrijk is dat er voldoende vervangend vervoer is tijdens stremmingen door spoorwegonderhoud. De vereniging laat weten dat ze de laatste periode veel klachten krijgen over businzet. Rover-directeur Freek Bos stelt dat dit beter moet. "We weten nu al waar er gewerkt wordt dus NS kan nu al alle bussen inhuren. Een tekort aan bussen kan geen excuus zijn. Hij vervolgt: "Overlast door spoorwerkzaamheden is misschien niet te voorkomen, het kan wel worden beperkt".