Oostenrijkse minister laat mensen met een speciale tattoo een jaar lang gratis reizen

De Oostenrijkse minister verantwoordelijk voor klimaat laat mensen met een 'klimaticket' tatoeage een jaar lang gratis reizen (Foto: Treinenweb.nl)
De Oostenrijkse minister verantwoordelijk voor klimaat laat mensen met een 'klimaticket' tatoeage een jaar lang gratis reizen (Foto: Treinenweb.nl)

De Oostenrijkse minister Gewessler, verantwoordelijk voor klimaatzaken, heeft een opvallende en alom bekritiseerde actie op touw gezet: een kosteloos jaarabonnement voor treinreizen, beschikbaar voor iedereen die een speciale tatoeage laat zetten.

Normaal gesproken kost een 'Klimaticket', waarmee men gedurende een heel jaar onbeperkt met de trein door Oostenrijk kan reizen, 1095 euro. Echter, wie ervoor kiest om het woord 'Klimaticket' als tatoeage op zijn lichaam te laten aanbrengen, zou dit jaarabonnement kosteloos ontvangen.

De minister heeft op een muziekfestival onthuld door zelf een (tijdelijke) tatoeage aan het publiek te tonen. Tijdens het festival was er een tattooshop aanwezig waar drie mensen hun jaarabonnement op hun lichaam lieten aanbrengen. Inmiddels zouden al enkele tientallen mensen hebben geprofiteerd van deze actie.

De actie werd ook flink bekritiseerd: "Mensen geld aanbieden om reclame onder hun huid te stoppen, getuigt van een onaanvaardbare kijk op de mensheid", zei parlementslid Henrike Brandstötter. Florian Klenk, hoofdredacteur van weekblad Falter, beschuldigde de campagne dan weer van "cynisme en spot." Gewessler verdedigde zich al door te zeggen dat de meeste mensen die ingingen op het aanbod "sowieso al meerdere tatoeages hadden." Ze benadrukte dat het alleen gebeurt alleen bij daglicht en alleen bij wie ouder is dan achttien jaar.