Reizigers klagen over treinvervangend busvervoer rondom Almere

Een buitenlandse treinvervangende bus in de vroege ochtend op Almere Centrum. (Foto: Kevin Schipper)
Een buitenlandse treinvervangende bus in de vroege ochtend op Almere Centrum. (Foto: Kevin Schipper)

Veel mensen die de afgelopen dagen reisden tussen Almere en Weesp ervaarden aanzienlijke frustratie vanwege de tijdelijke vervanging door bussen, door de werkzaamheden op dit drukke spoortraject.

De chauffeurs van de vervangende bussen lijken regelmatig niet goed bekend te zijn met de route. Bovendien zijn de bussen vaak overvol, en het is soms verwarrend welke richting ze opgaan. Misja Speur van reizigersorganisatie Rover beaamt dat tegenover Omroep Flevoland: "Mensen zijn gefrustreerd omdat ze naar hun werk willen, maar eigenlijk niet kunnen".

Onduidelijkheden

De planning van de inzet van bussen zelf is goed geregeld. De NS zet momenteel bussen in tussen de stations Almere Oostvaarders en Weesp. Er zijn snelbussen tussen de twee stations en bussen die ook stoppen op de tussenliggende stations in Almere. Echter zijn er veel onduidelijkheden vanaf het vertrek.

"Er wordt van alles geschreeuwd maar ik weet dan niet waar ik moet staan", zegt een passagier op station Weesp volgens de NOS. "Of het is hier of het is daar en dan gaat die bus verder rijden. Je weet het niet." Een andere reizigers zou zich beklaagd hebben omdat de bus te vol zou zitten.

Veel busschauffeurs afkomstig uit Hongarije, Bulgarije en Polen zouden moeite hebben met de route. Ze spreken geen Nederlands en hebben ook geen kennis van de wegen. Hierdoor wordt er regelmatig een afslag gemist met als gevolg dat reizigers vertraging opleveren.

NS erkent de problemen tegenover de NOS. "We hebben gezien dat er aanloopproblemen waren bij het opstarten van die busdienst. Dat zat hem in chauffeurs die nog onbekend waren op de weg en spitsdrukte", aldus een woordvoerder. "We hebben ook klachten ontvangen van reizigers die niet mee konden. Dat is heel vervelend. We zien wel dat het in de loop van de week steeds beter gaat."

Werkzaamheden

Hoewel de werkzaamheden in de richting van Weesp inmiddels afgelopen zijn, komen er nieuwe werkzaamheden aan. Vanaf 22 augustus tot 4 september zullen er spoorwerkzaamheden plaatsvinden tussen Almere Centrum en Dronten. Gedurende die periode zal de NS opnieuw bussen inzetten ter vervanging van de treindiensten.