Gotthardtunnel blijft na ontsporing nog maanden dicht

De Gotthard spoortunnel is de komende maanden gestremd vanwege een ontsporing van een goederentrein. (Foto: Zacharie Grossen)
De Gotthard spoortunnel is de komende maanden gestremd vanwege een ontsporing van een goederentrein. (Foto: Zacharie Grossen)

De Gotthard-basistunnel blijft voorlopig nog gesloten vanwege de ontsporing afgelopen week. Hierdoor is er schade in de spoorwegtunnel ontstaan waardoor een zeer belangrijke transportroute tussen het noorden en het zuiden gehinderd wordt. Herstelwerkzaamheden zullen nog maanden in beslag nemen, meldt de Zwitserse vervoerder SBB. Aanvankelijk ging  de vervoerder er nog uit dat de problemen halverwege deze week voorbij waren.

De tunnel wordt gebruikt voor zowel goederen- als reizigerstreinen. Onder andere maken de treinen vanuit Zürich naaar Milaan gebruik van de 57 kilometer lange tunnel. Dagelijks maken er normaal ongeveer 100 tot 130 goederentreinen gebruik van de tunnel, waaronder ook de Giruno-hogesnelheidstrein. Al het treinverkeer wordt momenteel omgeleid via de panorama-route waarbij reizigers moeten rekenen op 60 tot 120 minuten extra reistijd. Ook goederentreinen kunnen beperkt over deze route rijden, maar desondanks staan er toch veel goederentreinen in Zwitserland te wachten om verder te kunnen rijden

De schade door de ontsporing is groot. In totaal moet er 8 kilometer aan spoor vernieuwd worden waarbij er 20.000 betonnen dwarsliggers vervangen moeten worden. Naar alle verwachting zal de tunnel pas begin 2024 weer gedeeltelijk operationeel zijn. Momenteel wordt er gewerkt om de onbeschadigde oostelijke tunnelbuis weer in gebruik te nemen voor goederenvervoer. Naar alle verwachting zal dit vanaf 2023 weer mogelijk zijn.

De SBB laat weten dat ze bewust zijn van de overlast en dat ze er alles aan doen om de oostelijke tunnel weer in gebruik te nemen.