Nieuwe functie gezocht voor spoorwegtunneltje bij Naarden-Bussum

Het inmiddels afgesloten spoortunneltje aan de Stationsweg bij station Naarden-Bussum. (Foto: Google Streetview)
Het inmiddels afgesloten spoortunneltje aan de Stationsweg bij station Naarden-Bussum. (Foto: Google Streetview)

Voor een niet langer gebruikt spoortunneltje bij station Naarden-Bussum zijn momenteel vier plannen in overweging. Deze resultaten zijn voortgekomen uit een prijsvraag georganiseerd door de gemeente Gooise Meren. Uit 21 inzendingen heeft de jury vier mogelijke keuzes geselecteerd.

Het voetgangerstunneltje heeft enkele jaren geleden zijn functie verloren nadat station Naarden-Bussum een tweede uitgang aan de andere zijde kreeg. De gemeente heeft niet de intentie om de inmiddels afgesloten tunnel af te breken, en heeft daarom een prijsvraag ingediend om te onderzoeken hoe dit tunneltje in de toekomst benut kan worden.

De jury heeft laten weten dat er diverse creatieve voorstellen zijn ingediend. Het tunneltje zou kunnen dienen als expositieruimte voor kunst, als afhaalpunt voor pakketjes, als VVV-kantoor of als fietsenstalling. Daarnaast waren er ook andere opmerkelijke ideeën, zoals het gebruiken van de tunnel als knikkerbaan, voor stadslandbouw of als microbrouwerij voor bier. Elk idee is getoetst op haalbaarheid en de veiligheid in relatie tot het spoor.

Uiteindelijk worden er vier voorstellen door de jury uitgekozen die in september hun plan mogen presenteren. Hiervan wordt er uiteindelijk een winnaar uitgekozen.