NS breidt OV-fietsen met 1.450 fietsen uit

De NS breidt het aatal OV-fietsen in hun aanbod de komende maanden uit met 1.450 stuks. De fietsenstallingen in Amsterdam, Tilburg, Leiden en verschillende zelfservice-locaties op kleinere stations krijgen er fietsen bij. Hiermee komt de vervoerder tegemoet aan de stijgende vraag naar OV-fietsen. De verwachting is dat eind september al deze extra fietsen beschikbaar zijn voor reizigers.

De eerste 650 nieuwe OV-fietsen zijn pas geleden geplaatst in onder andere: Tilburg (Zuid), Amsterdam (Zuid) en Leiden (UMC). Vanaf eind september verwacht NS de overige 800 nieuwe OV-fietsen te plaatsen in de regio Amsterdam (Centraal, Sloterdijk, Amstel, Zuid en RAI).

Groeiende vraag naar OV-fiets

Sinds NS in 2008 startte met de fietsverhuur, waarna elk jaar het aantal fietsritten steeg. Het eerste jaar maakten reizigers zo'n 450.000 ritten. In 15 jaar tijd is het aantal fietsritten gegroeid naar ruim 5 miljoen per jaar. Begin juni (5 t/m 11 juni) was een recordweek voor OV-fiets, waarbij er nooit eerder in één week zoveel OV-fietsen gehuurd werden. Het aantal ritten steeg toen met 15 procent vergeleken met dezelfde week vorig jaar.

OV-fiets van NS

De NS meldt dat  gemiddeld bijna 40 procent van de treinreizigers op de fiets naar het station komt. Na de treinreis nemen veel reizigers een OV-fiets om het laatste stukje tot hun bestemming af te leggen. NS biedt op dit moment 21.500 fietsen aan op bijna 300 locaties in Nederland: stations, bus- of metrohaltes en P+R terreinen. Circa 6.800 OV-fietsen zijn inmiddels uitgerust met het nieuwe slot, dat is te openen met de OV-chipkaart. Stap voor stap krijgen steeds meer OV-fietsen het nieuwe slot.

Ook startte NS vorig jaar een proef met de OV-ebike, deze elektrische OV-fiets is op vier stations te huren: Driebergen-Zeist, Arnhem, Groningen en Maastricht. De kosten voor het huren ervan zijn 10 euro per dag. Een normale OV-fiets kost 4,45 euro per dag.