Stadler en Italiaanse EAV tekenen contract voor nieuwe regionale treinstellen

 (Foto: EAV / Stadler)
(Foto: EAV / Stadler)

Treinbouwer Stadler en het Italiaanse EAV hebben een nieuw contract getekend voor elektrische treinstellen voor het regionale vervoer over de Vesuviaanse spoorlijnen. De raamovereenkomst omvat de bouw en levering van maximaal 60 treinstellen naar vermoedelijk maatwerk.

In een eerste bestelling heeft EAV (Ente Autonomo Volturno) 16 treinen besteld en het onderhoud voor een periode van 5 jaar. Stadler heeft de nieuwe aanbesteding van  (EAV) gegund. De treinstellen zijn bedoeld voor de regionale diensten op het smalspoor van 950 mm in het gebied rond de Vesuvius.

Levering

De eerste afroep omvat de levering van 16 treinen, met oplevering in juni 2026. De nieuwe treinstellen zijn vergelijkbaar met de voertuigen uit de in 2021 ondertekende raamovereenkomst voor maximaal 40 treinen. Ze bestaan uit drie delen en hebben een lengte van ongeveer 40 meter, en bieden plaats aan 396 reizigers en tellen ze 90 zitplaatsen.

De voertuigen zijn volledig toegankelijk voor rolstoelen, kinderwagens en fietsen. De trein is voorzien van licht en moderne interieur, camerabewaking, en reisinforamtieschermen. Voor de technische staf zal de trein woden uitgerust met uitgebreide apparatuur voor monitoring- en analyse van de techniek, zoals voor de draaistellen.
Iñigo Parra, CEO van Stadler Valencia, reageert verheugd: "We zijn erg trots dat EAV Stadler opnieuw de levering van de nieuwe treinen heeft toevertrouwd. Onze voertuigen versterken het openbaar vervoersaanbod van een van de meest emblematische spoorwegnetwerken in Italië en verbeteren de reiservaring voor zowel inwoners als toeristen."