ÖBB bestelt nieuwe KISS-dubbeldekstreinen bij Stadler

De Oostenrijkse vervoerder ÖBB bestelt opnieuw 35 nieuwe dubbeldekstreinstellen bij Stadler. Het gaat om 14 RailJet treinen voor de lange afstand en 21 CityJet treinen voor lokale ritten. De bestelling maakt deel uit van de in 2022 getekende overeenkomst voor maximaal 186 dubbeldekkers.

Inclusief de eerste bestelling zijn er momenteel al 76 treinen besteld. Vorig jaar bestelde de ÖBB 41 dubbeldekstreinen. Deze week hebben ÖBB en Stadler het contract getekend voor de aanvullende bestelling met een waarde van 600 miljoen euro. De inzet van de nieuwe treinen is gefaseerd gepland vanaf medio 2026.

Stadler KISS

De KISS dubbeldeks treinstellen die eerder zijn besteld zullen in 2026 geleverd worden. De nieuwe dubbeldeks trein biedt ongeveer 380 zitplaatsen in de samenstelling met vier wagens. De zesdelige langeafstandstreinen bieden circa 480 zitplaatsen in eerste en tweede klasse en hebben twee bistrocoupe's met automaten. De treinstellen kunnen een maximumsnelheid bereiken van 200 kilometer per uur.

De treinstellen zijn voorzien van comfortabele stoelen, airconditioning en stopcontacten. Daarnaast zijn er ook reisinformatieschermen aanwezig en wordt de veiligheid gewaarborgd met videocamera's. Voor passagiers met beperkte mobiliteit heeft het middelste rijtuig in hoogte verstelbare tafels in de zijwand. De trein is gelijkvloers zodat deze groep reizigers drempelvrij de trein in kunnen rijden.

Railjet

Met de bestelling zal de vloot van de Railjet veranderen. Tot heden bestaan de Railjet-treinen uit enkeldeks Siemens-treinen uit de Viaggio-familie, en wordt getrokken of geduwd door een Taurus-locomotief. Deze treinen worden ook door het Tsjechische ČD in hun kenmerkende blauw-witte kleurstelling gebruikt op zowel Oostenrijkse als Tsjechische spoorwegen. De Kiss-treinstellen van Stadler worden vanaf 2026 hieraan toegevoegd.

"Het langeafstandsvervoer registreerde in 2022 in totaal 41,6 miljoen passagiers - zelfs meer dan ons vorige recordjaar 2019. We zijn niet alleen erg trots op dit resultaat, maar we nemen ook andere maatregelen om de capaciteit van onze treinen verder vergroten. We investeren in het hart van onze langeafstandsdienst - de Railjet - en voegen voor het eerst moderne Railjet dubbeldekkertreinen toe aan de bestaande vloot", zegt Andreas Matthä, CEO van ÖBB.