Staatssecretaris noemt aantal ingezette bussen tijdens ProRail-storing 'zeer beperkt'

De Staatssecretaris noemt het aantal ingezette bussen tijdens de ProRail-storing van eerder deze maand 'zeer beperkt'. (Foto: Treinenweb)
De Staatssecretaris noemt het aantal ingezette bussen tijdens de ProRail-storing van eerder deze maand 'zeer beperkt'. (Foto: Treinenweb)

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Tweede Kamer op de hoogte gebracht van de beperkte busdienstregeling tijdens de storing op de ProRail verkeersleidingspost. Deze storing resulteerde in uitval van het treinverkeer van en naar Amsterdam van zondagmiddag 4 juni tot maandagochtend 5 juni, waarbij ProRail moest uitwijken naar een andere post.

Tijdens de storing werden er feitelijk geen bussen ingezet als alternatief vervoer, waardoor veel reizigers gedwongen waren de nacht door te brengen op een station of in de Ziggo Dome, waar op dat moment een concert plaatsvond van Harry Styles.

Minimaal aantal bussen

Vanaf 19:00 uur hebben er twee bussen gereden tussen Amsterdam en Schiphol en vanaf 22:20 uur is hier nog een derde bus bijgekomen. NS geeft aan dat zij voor zondagnacht en maandagochtend meer bussen heeft aangevraagd bij haar leveranciers, maar dat zij niet in staat bleken meer bussen te leveren, schrijft de staatssecretaris in haar brief.

NS had besloten om de beperkte beschikbare bussen in te zetten als pendeldienst tussen Amsterdam en Schiphol, zodat (internationale) reizigers hun vlucht konden halen. NS-medewerkers hebben dit alleen mondeling aan reizigers gecommuniceerd, omdat de capaciteit van de bussen zeer beperkt was. Hierdoor is de inzet van deze bussen niet grootschalig omgeroepen.

Volgens de Staatssecretaris is het begrijpelijk dat het organiseren van vervangend vervoer voor alle of een deel van de reizigers tijdens een storing van deze omvang niet altijd haalbaar is. Desalniettemin merkt ze op dat de destijds ingezette busdienst wel erg beperkt was: "Ik vind wel dat een pendeldienst van slechts twee à drie bussen heel erg summier is en weinig handelingsperspectief bood voor die groep reizigers die minder zelfredzaam zijn en/of geen gebruik konden maken van alternatief vervoer."

De staatssecretaris benadrukt tevens dat de NS als onderdeel van de evaluatie kritisch moet kijken naar de inzet van vervangend busvervoer, evenals de beschikbare buscapaciteit in dergelijke situaties. De NS heeft aangegeven te zullen onderzoeken welke alternatieven er zijn voor vervangend vervoer, naast de inzet van bussen en taxi's.