Stadler bouwt nieuwe onderhoudswerkplaats in Duitse Rendsburg

Een artist impression van de nieuwe werkplaats in Rendsburg. (Foto: Stadler)
Een artist impression van de nieuwe werkplaats in Rendsburg. (Foto: Stadler)

Vorige week werd een nieuwe mijlpaal bereikt door de eerste steen te leggen voor een nieuwe service-locatie voor Stadler in Duitsland bedoeld voor de vervoersautoriteit NAH.SH in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. De onderhoudswerkplaats is gevestigd in Rendsburg.

In 2019 won de Zwitserse treinbouwer Stadler de aanbesteding voor de levering van 55 FLIRT batterijtreinen aan de openbaarvervoersautoriteit NAH.SH. Deze treinen zullen in de loop van dit jaar rijden op de Noord- en Oost-netwerkroutes. Onderdeel van het contract was een onderhoudscontract van 30 jaar, waarvoor nu dus een servicelocatie gebouwd wordt.

Nieuwe werkplaats

Stadler investeert zo'n 30 miljoen euro in onderhoud, parkeren en de benodigde laadinfrastructuur. De nieuwe onderhoudswerkplaats wordt gebouwd op een terrein van 77.000 m² met onder meer een 2-sporige werkplaats met spoorputten en dak-outillage om veilig op het dak te kunnen werken. Ook bevat het gebouw werkplaatsen, een kantoor en een wasinstallatie die buiten staat en een aantal sporen met reinigingsperrons. De werkplaats moet in 2024 klaar zijn en 30 nieuwe banen opleveren.

De faciliteit is ontworpen voor de behandeling, het opladen en de opslag van de batterijen die de FLIRT Akku-treinen van stroom zullen voorzien. Verwijderde batterijen moeten zorgvuldig worden bewaard. De nieuwe werkplaats heeft speciaal voor deze accu's een speciale container ontworpen, zodat de toestand van van de batterijpakketten bijgehouden kan worden.