"Vanaf januari 2020 directe Eurostar naar Londen"

Aan het lange wachten op een directe trein Amsterdam - Londen lijkt een einde te komen. De verwachting is dat vanaf begin januari 2020 de Eurostar direct kan gaan rijden. Dat meldt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) in de Tweede Kamer.

Vanaf april 2018 kunnen treinreizigers al wel met een directe trein van Londen naar Amsterdam. Van Amsterdam naar Londen lukt dat nog niet, omdat er nog afspraken gemaakt moesten worden over grenscontroles. Daardoor moeten reizigers naar Londen nu nog overstappen in Brussel. De reis duurt daardoor niet alleen langer, maar ook de treinkaartjes zijn daardoor vaak duurder.

Nog niet per 15 december

De directe trein Amsterdam - Londen zal nog niet worden gerealiseerd per aanvang van de nieuwe dienstregeling op 15 december 2019, maar de verwachting is dat kort daarna de Eurostar wel rechtstreeks naar Londen kan gaan rijden.

Speciaal voor de verbindingen vanaf Amsterdam en Rotterdam zijn er speciale incheck-terminals gebouwd waar de grens- en bagagecontroles plaats zullen vinden, en waar reizigers kunnen wachten. In Amsterdam bevindt deze zich aan het uiteinde van het perron, en op Rotterdam bevindt deze zich halverwege het perron. Inmiddels zijn er al voorzieningen getroffen om de gecontroleerde treinreizigers te scheiden van de andere reizigers.

Brexit

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol vertelde in de Tweede Kamer dat ze een akkoord heeft bereikt met België, Frankrijk en Groot-Brittannië. De NS en Eurostar moeten nog wel een aantal maatregelen nemen om de rechtstreekse verbinding mogelijk te maken, aldus de bewindsvrouw. Een brexit zonder een akkoord kan nog wel voor problemen gaan zorgen.

Tweede Kamer

De Kamer had er op aangedrongen om snel een directe treinverbinding tussen Amsterdam en Londen mogelijk te maken. Dat moet zorgen dat er minder gevlogen wordt op deze route.

Foto: Treinenweb
De aankomst van de eerste directe publieke Eurostar vanuti Londen op Amsterdam Centraal op 4 april 2018. De rit naar Londen verlopt nu nog met een overstap op Brussel-Zuid vanwege de grenscontrole die nog niet in Nederland plaatsvindt. (Foto: Treinenweb)

Bron: Treinreiziger (bewerkt)