Delft Zuid verandert eind dit jaar in Delft Campus

Het treinstation Delft Zuid wordt aan het eind van dit jaar hernoemd naar Delft Campus. De naamsverandering is onderdeel van een grote vernieuwing van het tweede station van Delft en past bij de ontwikkelingen in het stationsgebied, met daar in de buurt de Campus van de TU Delft.

De naamswijziging past ook bij de vernieuwing van het station welke de komende jaren plaats gaat vinden. Omdat dit station een voorbeeld is van een station met beperkte voorzieningen, wordt het station aangepakt. Er komt beschutting tegen regen, sneeuw en wind en er komen ook liften.

Toegankelijkheid

Ook voor mindervaliden zal het station flink verbeterd worden. Er komt een nieuwe reizigers- en fietserstunnel, er komen liften en een innovatief dak vol met  zonnepanelen. "Het energieverbruik gaat daardoor niet omhoog, maar omlaag; naar nul om precies te zijn. Op Delft Zuid gaat het om tweehonderd Megawatt uur per jaar; evenveel als het energieverbruik van zeventig huishoudens.", schrijft ProRail. De vier liften op station Delft Zuid gaan op jaarbasis evenveel energie gebruiken als 22 Nederlandse huishoudens.

Verdubbeling van sporen

De verbetering van station Delft Zuid valt ook samen met de aanpak van de spoorlijn Den Haag-Rotterdam. Nu rijden hier al ruim twintig treinen per uur. Uiteindelijk wordt dit straks opgehoogd naar 28 treinen. Daarvoor zullen de sporen worden omgebouwd zodat er aan de buitenzijde van het station twee doorgaande sporen zullen zijn, met vier sporen in totaal. De start van de verbouwing is in najaar 2019. Het station moet in 2023 af zijn. Extra treinen gaan een jaar daarna rijden.

Foto: Michiel1972 (Wikipedia)
Foto: Michiel1972 (Wikipedia)