NS selecteert marktpartijen voor drie retailformules

NS heeft drie ervaren marktpartijen geselecteerd voor de overname van haar retailformules Broodzaak, Smullers en Starbucks. NS heeft in haar strategie de keuze gemaakt om retail op stations aan de markt te laten waar de markt dit zelf ook kan.

Het voornemen is om de exploitatie van winkels van Broodzaak per 1 december 2018 over te dragen aan HMSHost. Voor de exploitatie van de winkels van Smullers per 1 februari 2019 is het Franse bedrijf Lagardére geselecteerd. Het voornemen is dat de exploitatie van de winkels van Starbucks op het station per 1 januari 2019 over gaat naar de Britse SSP Group. Afgesproken is dat alle, in totaal circa 1300 medewerkers met een vergelijkbaar arbeidsvoorwaardenpakket mee over gaan naar de nieuwe exploitant.

Afstoten van retailzaken

De NS heeft begin 2016 besloten de stationswinkels af te stoten, omdat zij zich meer wouden richten op de kern: 'Het vervoer van reizigers'.

Vakbonden lieten toen weten dat zij niet blij waren met de plannen. Om aan hun eisen tegemoet te komen, om hun eisen tegemoet te komen heeft de NS een aantal van haar eigen formules, zoals de Kiosk, Stations Huiskamer, Railcatering, Julia's en AH to go in eigen handen gehouden. Dit werd september vorig jaar bekend gemaakt.

Tien jaar geleden waren er bijna geen marktpartijen die op het station wilden ondernemen. Inmiddels zijn de stations populaire locaties in de markt waardoor er nu wel mogelijkheden zijn om delen van de exploitatie aan andere partijen over te laten.

Regie bij NS

De NS behoudt hierbij wel een regiefunctie en zal voortdurend monitoren of het aanbod voldoet aan de wensen van de reiziger. Daarnaast heeft NS met de geselecteerde marktpartijen afspraken gemaakt over bijvoorbeeld het aanbod, openingstijden en de dienstverlening aan de reiziger.

In lijn met de strategie Spoorslags Beter blijft NS de formules Kiosk, StationsHuiskamer, Railcatering, AH to go en Julia’s en haar verkoopautomaten zelf exploiteren. Zo borgt de NS een gevarieerd aanbod aan de reiziger.

Bij de winkels van Smullers op het station werken circa 400 medewerkers. Bij de Broodzaak circa 400 en bij Starbucks op het station circa 500 medewerkers. Alle betrokken medewerkers zijn geïnformeerd . Eerder deze maand werd bekend dat NS de negen winkels van de formule HEMA op het station per 1 oktober aanstaande overdraagt aan HEMA B.V. De circa 300 medewerkers van de HEMA-winkels gaan ook met vergelijkbare arbeidsvoorwaarden over naar de nieuwe eigenaar.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb

Bron: NS