Volgende week vijf dagen staking bij regionale vervoerders

Een Keolis Blauwnet trein onderweg naar Oldenzaal. (Foto: Rob Dammers)
Een Keolis Blauwnet trein onderweg naar Oldenzaal. (Foto: Rob Dammers)

Het regionale streekvervoer dreigt vanaf volgende week maandag 6 februari het werk voor vijf werkdagen achtereenvolgens neer te leggen. Dat meldt de vakbond CNV, nadat werkgevers niet hadden gereageerd op hun ultimatum. Binnen deze branche werken er 13.000 werknemers die een cao MultiModaal of Streekvervoer hebben. Ook de FNV zal zich bij de staking aansluiten.

Vorige week liet de werkgeversorganisatie VWOW nog weten dat de vakbonden FNV en CNV nog tot en met dinsdag 31 januari de tijd hadden om in te gaan op haar laatste voorstel voor de nieuwe cao. Indien hier geen  gehoor aan zou worden gegeven dreigde de organisatie om het loonsvoorstel van 8 procent voor 2023 van tafel te vegen.

"Dit is de grens van het haalbare. We vragen bonden met nadruk om hiervoor niet weg te lopen, maar om onze werknemers deze stappen te gunnen en te gaan voor rust in onze branche en zekerheid voor de reizigers", liet  VWOV-voorzitter Fred Kagie toen weten.

De vakbond CNV had eerder al een ultimatum gegeven aan de VWOV, om toe te komen aan een aantal eisen, waaronder een "stevige loonsverhoging, een goede ouderenregeling en een aanpak van de hoge werkdruk". De vakbonden hebben aangegeven dat zij met betere voorstellen zijn gekomen om de werkdruk aan te passen, maar volgens hun zou de VWOW deze plannen van tafel hebben geschoven. "Maar de werkgevers schuiven alles van tafel en komen niet met betere oplossingen", aldus CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi

Staking

Onder het personeel wat volgende week zal staken vallen de volgende vervoersbedrijven: Arriva, EBS, Keolis, RET, Transdev en Qbuzz. Voor het treinverkeer zal dit betekenen dat Arriva zal worden geraakt in Zuid en Noord-Nederland, dat Qbuzz ontregeld zal worden op de Merwedelingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen en dat Keolis (Blauwnet) in Noord-Oost Nederland hinder zal hebben. Voor de overige vervoerders zullen er bussen en trams niet rijden. De NS zal wel blijven rijden, zij vallen onder een andere cao.