Koperdiefstal zorgde voor hinder tussen Utrecht en 's Hertogenbosch

Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch werd gehinderd vanwege koperdiefstal. (Foto: Treinenweb)
Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch werd gehinderd vanwege koperdiefstal. (Foto: Treinenweb)

Reizigers die maandagochtend van Utrecht Centraal richting Amsterdam of Eindhoven wilden, hadden te maken met een ontregelde dienstregeling. Vanwege koperdiefstal langs het spoor reden er tijdelijk minder intercity’s.

De melding kwam omstreeks 06:00 uur binnen bij de NS waarna de intercity's Alkmaar - Eindhoven Centraal en Enkhuizen - Eindhoven geschrapt werden. Omstreeks 09:40 kon de NS weer melden dat het treinverkeer weer volledig hervat kon worden.

Koperdiefstal

Koperdiefstal langs het spoor is tegenwoordig erg bijzonder omdat dit weinig meer gebeurt. In 2021 maakte ProRail bekend dat dat aantal koperdiefstallen langs het spoor in 2020 historisch laag lag. Toen was er sprake van 62 diefstallen waarbij het hoogtepunt in 2011 lag met 516 diefstallen.

De diefstallen zijn de kop ingedrukt door tal van maatregelen. Het koper van de kabels wordt tegenwoordig steeds meer vervangen door aluminium dat de dieven minder geld oplevert, maar even goed werkt als koper. Ook zijn er hekken, anti-loopmatten en meer beveiligingscamera’s geplaatst en worden er op bepaalde plekken beveiligingspersoneel ingezet. Verder wordt het koper ook voorzien van DNA-spray waarmee aangetoond kan worden dat het gestolen is.