ProRail: Aantal koperdiefstallen in 2020 historisch laag

Het aantal koperdiefstallen op het spoor was in 2020 'historisch laag' (Foto: Xyboi)
Het aantal koperdiefstallen op het spoor was in 2020 'historisch laag' (Foto: Xyboi)

Het aantal koperdiefstallen langs het spoor is verder gedaald tot een historisch laag cijfer. Dat heeft spoorbeheerder ProRail dinsdag bekend gemaakt tegenover het ANP. De daling zou te maken hebben door het nemen van preventieve maatregelen.

In 2019 werden er 65 diefstallen gemeld door ProRail, terwijl dit in 2020 gedaald is naar 62 diefstallen. Het hoogtepunt was in 2011, toen ging het nog om een piek van 516 diefstallen of pogingen daartoe.

Maatregelen

Dankzij preventieve maatregelen is het aantal koperdiefstallen hard de kop ingedrukt. Daarom wordt koper van de kabels tegenwoordig steeds meer vervangen door aluminium dat de dieven minder geld oplevert. Volgens ProRail werkt aluminium bekabeling net zo goed als koper. Daarnaast zijn er hekken, anti-loopmatten en meer beveiligingscamera’s geplaatst en worden er meer nachtcontroles uitgevoerd waarbij er ook honden ingezet worden. Ook worden koperen kabels voorzien van een speciale DNA-spray waarmee bij verkoop aangetoond kan worden dat het koper gestolen is.

Door het ontvreemden van koperkabels raken seinen en wissels ontregeld, en kunnen er geen treinen meer rijden op het traject. Vanwege de coronacrisis kan ProRail geen cijfers geven over de vertragingen van vorig jaar die verband houden met de coronacrisis.

Koperprijs

Koperdiefstallen vinden vaker plaats als de koperprijs ook stijgt, en heeft inmiddels het hoogste niveau sinds 2011 bereikt, door optimisme over het economisch herstel van de coronacrisis. Ondanks het prijsstijging ziet ProRail geen toename van het aantal koperdiefstallen. Om diefstal tegen te gaan werkt de spoorbeheerder samen met spanningsnetwerkbeheerder TenneT en justitie en politie.

Ook geldt er tegenwoordig een legitimatieplicht voor mensen die koper willen inruilen voor geld. Ook dit heeft volgens de spoorbeheerder bijgedragen aan de afname van het aantal diefstallen.