'Deutschland-ticket' mogelijk vanaf 1 april te koop voor 49 euro

Naar verwachting zal vanaf 1 april 2023 de opvolger van het 9-euro-ticket in Duitsland te koop zijn. (Foto: Piqsels)
Naar verwachting zal vanaf 1 april 2023 de opvolger van het 9-euro-ticket in Duitsland te koop zijn. (Foto: Piqsels)

De opvolger van het 9-euro-ticket in Duitsland zal uiterlijk op 1 april 2023 te koop moeten zijn. Met het ticket die afgelopen zomer verkrijgbaar was in Duitsland konden reizigers voor 9 euro een maand lang onbeperkt met het Duitse regionale openbaar vervoer reizen. 

De introducuctie van het Deutschland-ticket, wat uiteindelijk 49 euro zal kosten, lijkt nog een hoop voeten in de aarde te hebben. Zo hoopten Duitse ministers dat het ticket begin volgend jaar te koop zou zijn, maar anderen bestuursleden van deelstaten noemden de deadline 'onrealistisch'. De deadline van 1 april is bepaald door de Staatsministers van Transport. De kosten voor het realiseren van het reisticket zal worden geschat op 3 miljard euro. Dit wordt gelijkmatig verdeeld over de federale en deelstaatregeringen.

Oliver Wolff, algemeen directeur van de Vereniging van Duitse Transportondernemingen (VDV) is kritisch. Hij verwacht dat de kosten hoger zullen uitvallen met uitstel van de introductie tot gevolg. Zelf noemt hij de maand mei als mogelijk startmoment. Naast dat de Duitse belastingbetalersfederatie nog enkele vragen heeft over de finciëring van het ticket is er ook nog geen besluit genomen over het eventueel opnemen van private vervoerders in het programma, zoals Flix die zelf ook in dit programma willen stappen met de trein- en/of de busdiensten. Onduidelijk is wat de plannen hierin zullen zijn.