Herstel spoor Lelystad en Dronten zal tot minimaal oktober of zelfs langer duren

Een archiefbeeld van een hoogspanningsmast. (Foto: Silver Spoon)
Een archiefbeeld van een hoogspanningsmast. (Foto: Silver Spoon)

Het herstel van het spoor tussen Lelystad en Dronten zal langer duren dan gedacht. Volgens de nieuwe prognose zou de Hanzelijn tot zeker 3 oktober buiten dienst zijn, al meldt ProRail wel dat dit hoogstwaarschijnlijk langer zal duren. Eerder lag de prognose nog op halverwege september.

Er wordt momenteel hard gewerkt om de schade van de stroomstoring in Swifterbant in kaart te brengen en een prognose te geven voor de periode van herstel. De spoorbeheerder kan op dit moment nog geen realistische prognose geven. Wel is duidelijk dat de schade in de miljoenen zal lopen en het herstel een enorme operatie wordt. Zodra de exacte schade in kaart is gebracht, kan ProRail aangeven hoelang het herstel duurt.

Tot er weer treinen kunnen rijden worden er bussen ingezet tussen Dronten en Lelystad. Deze rijden twee keer per uur.

Kortsluiting

Vanwege een incident waarbij de er kortsluiting plaatsvond in een verdeelstation van spanningsnetbeheerder TenneT raakten anderhalve week geleden de hoogspanningskabels de bovenleiding van het spoor bij Swifterbant. Normaal staat er ongeveer 1,5 kilovolt op het bovenleiding. De hoogspanningskabel was voorzien van 380 kilovolt.

De kortsluiting heeft ervoor gezorgd dat er in korte tijd een enorme hoeveelheid stroom door de spoorinfrastructuur en de bijbehorende installaties is gegaan. Er zijn daardoor relaiskasten defect geraakt, zijn er kabels en schakelaars doorgebrand. In zowel een onderstation als een schakelstation is veel schade aan apparatuur ontstaan. Ook is er brand ontstaan in een ondergrondse kabel wat te zien is aan verkoling op het gras naast de sporen.

Volgens netbeheerder TenneT zal er een onafhankelijk onderzoek plaatsvinden naar het incident.