Verdachte aangehouden na koperdiefstal op Zeeuwse Lijn

Er is een verdachte aangehouden na koperdiefstal op Zeeuwse Lijn (Foto: Xyboi)
Er is een verdachte aangehouden na koperdiefstal op Zeeuwse Lijn (Foto: Xyboi)

De politie heeft na een melding van ProRail in de nacht van 26 augustus een 36-jarige verdachte aangehouden voor koperdiefstal. Dit gebeurde langs het spoortraject tussen Vlissingen en Roosendaal. ProRail heeft aangifte gedaan.

Omdat de spoorbeheerder in het recente verleden al meerdere keren getroffen is door koperdiefstal op de Zeeuwse lijn, zijn er zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen om dit in de toekomst te voorkomen. Hierin is nauw samengewerkt met de politie.

Koperdiefstal

Koperdiefstal is al langer een probleem op het spoor. Koperdiefstal kost ProRail veel geld. De schade door koperdiefstal loopt jaarlijks op tot wel drie miljoen euro. Daarnaast brengt het de veiligheid van het spoor in geding en kan het zorgen voor forse vertragingen. Zo bleek ook in 2011 dat de zijdelingse botsing tussen een ICE-trein en een goederentrein bij Zevenaar koperdiefstal als oorzaak had. Hierop besloot ProRail om als een van de maatregelen die genomen werden, om te onderzoeken of koper vervangen kon worden door aluminium. En met groot succes: In 2020 meldde de spoorbeheerder dat het aantal koperdiefstallen in 2019 historisch laag was.

Naast het gebruik van het minder waardevolle aluminium zijn er ook andere maatregelen genomen met infraroodcamera's en bewegingsmelders, en wordt er gebruik gemaakt van DNA-spray. Ook anti-loopmatten moeten ervoor zorgen dat het spoor niet wordt bewandeld.