Vakbonden stellen ultimatum naar NS voor betere arbeidsvoorwaarden

De spoorvakbonden stellen een ultimatum naar NS voor betere arbeidsvoorwaarden. (Foto: Kevin Hackert)
De spoorvakbonden stellen een ultimatum naar NS voor betere arbeidsvoorwaarden. (Foto: Kevin Hackert)

Het is de komende week erop of onder voor de directie van de NS. De spoorvakbonden hebben een het spoorbedrijf een ultimatum opgelegd om met een goed cao-bod boven tafel te komen, ander volgen er acties.

De vakbonden FNV Spoor, CNV Vakmensen en VVMC hebben de afgelopen tijd meerdere keren met de NS om de tafel gezeten. Na vijf moeizame onderhandelingsrondes tussen de bonden en NS bleek er nog een flinke kloof te zijn tussen de eisen en het bod van de NS waarna de onderhandelingen gestopt zijn. De NS krijgt van de bonden tot en met volgende week vrijdag de kans om met een goed bod te komen.

Leden van de vakbonden hebben laten weten dat ze zich de laatste jaren 'uitgeknepen' voelen door het spoorbedrijf. De NS heeft laten weten dat de deur voor de bonden open staat om weer in overleg te gaan.

Stakingsacties

De vakbonden zijn het nog niet met elkaar eens over wat voor acties er zullen plaatsvinden, meldt het AD. De FNV Spoor kreeg van de achterban te horen dat ze het liefst een bedrijfsbrede staking in september, de drukste maand van het jaar, willen houden. De andere grote bonden zoals de CNV en de VVMC denken eerder aan gerichte 'prikacties' met stakingen op kleiner niveu, en dan al in augustus.

Cao-voorstellen afgewezen

Meer dan 90 procent van de leden van de FNV Spoor en de VVMC heeft twee cao-voorstellen van de NS afgewezen. Leden van FNV Spoor eisen een automatische prijscompensatie zodat ze er niet in koopkracht op achteruit gaan plus een verbetering van de koopkracht van 100 euro per maand. NS komt niet verder dan een loonbod van 8 procent over een periode van 2,5 jaar (3,2% per jaar). Volgens vakbond zouden medewerkers met de hoge inflatie hier fors in koopkracht op achteruit gaan. Van de CNV heeft driekwart laten weten dat ze het niet met de voorstellen eens zijn.

Ook zou de NS weigeren om de jeugdloonschalen uit de cao's te halen. "We zien nu dat NS de vacatures niet ingevuld krijgt en dat er daarom treinen uitvallen en de sociale veiligheid ernstig onder druk staat. Er is een fatsoenlijke cao nodig om dat tij te keren’, zei FNV Spoor eerder tegenover het AD.