FNV Spoor leden wijzen cao-voorstellen, acties dreigen bij NS

Een DDZ-dubbeldekstrein op het spoor. (Foto: Rob Dammers)
Een DDZ-dubbeldekstrein op het spoor. (Foto: Rob Dammers)

Er lijken acties op komst bij NS-personeel. Een ruime meerderheid van 96 procent van de stemmen hebben de leden van FNV Spoor het cao-bod van NS afgewezen. Na vijf moeizame onderhandelingsrondes tussen de vakbond en NS was er nog een verre afstand tussen de eisen en het bod van de NS dat de onderhandelingen gestopt zijn.

Leden van FNV Spoor eisen een automatische prijscompensatie zodat ze er niet in koopkracht op achteruit gaan plus een verbetering van de koopkracht van 100 euro per maand. NS komt niet verder dan een loonbod van 8% over een periode van 2,5 jaar (3,2% per jaar). Volgens FNV Spoor zouden medewerkers met de hoge inflatie hier fors in koopkracht op achteruit gaan.

FNV: NS weigert afspraken te maken

Volgens de vakbond weigert de NS concrete afspraken te maken om de maximale pensioenopbouw terug te brengen. Ook wil de vervoerder de regeling voor vervroegde uittreding (RVU) naar de wettelijke maximale looptijd niet verlengen. Daarnaast weigert NS afspraken te maken waarmee de medewerkers in sociale en gezonde roosters kunnen werken, zoals minder weekenden werken en eerder stoppen met nachtwerk. De NS heeft de laatste tijd te kampen met personeelstekort, waardoor de werkdruk hoger ligt dan eerst. Er loopt momenteel een campagne voor extra personeel voor ruim 1.000 vacatureplaatsen voor zover aan boord van de trein als op kantoor.

"Het lijkt erop dat NS hiermee bewust de vacatures in stand wil houden en de negatieve gevolgen, zoals aanhoudende werkdruk, te veel bijsturing, te volle diensten, werken in sociaal onveilige situaties en lange wachtrijen voor de loketten, door de medewerkers wil laten dragen.", laat de vakbond weten

Ultimatum in voorbereiding

De FNV Spoor heeft afgelopen maand een ledenraadpleging georganiseerd. Afhankelijk van de uitslagen van de andere vakbonden (CNV, VHS en VVMC) zullen ze zich gaan beraden op mogelijk acties.