FNV: Mogelijk in augustus acties na vastgelopen onderhandelingen met NS

Een NS-trein in de nieuwe kleurstelling op Utrecht Centraal. (Foto: Treinenweb)
Een NS-trein in de nieuwe kleurstelling op Utrecht Centraal. (Foto: Treinenweb)

Er is een grote kans dat er acties van het treinpersoneel van de NS volgen. De vakbond FNV heeft afgelopen vrijdag het meest recente loonbod van het spoorbedrijf afgekeurd. De bond legt het bod nog wel voor aan de leden, maar adviseert ze daarbij direct om niet in te stemmen.

De vier vakbonden FNV, CNV, VVMC en VHS gaven eerder aan volledige compensatie voor de prijsstijgingen te willen. Een van de eisen is voor het eerste jaar een loonsverhoging van 8,5 procent. De NS verhoogde in de laatste onderhandeling het loonbod van 7,5 naar 8 procent over een periode van 2,5 jaar. Hiermee gingen de vakbonden niet akkoord.

Ook zouden de vakbonden aan NS kleinere voorstellen hebben voorgesteld, zoals bijvoorbeeld de vervangingswaarde te vergoeden in geval van schade aan persoonlijke eigendommen die ontstaan en veroorzaakt is tijdens het werk, of maaltijdvergoedingen als medewerkers langer dan 8 uur in het buitenland verblijven. Ten slotte wil de NS volgens de FNV geen enkele afspraak willen maken om socialer te kunnen roosteren. De leden van de vakbond hebben tot 1 augustus de tijd om te reageren op het bod.