NMBS presenteert groot investeringsplan aan Belgische overheid

De NMBS presenteert voor het einde van dit jaar hun nieuwe investeringplannen aan hun overheid. (Foto: Stefan van Weerden)
De NMBS presenteert voor het einde van dit jaar hun nieuwe investeringplannen aan hun overheid. (Foto: Stefan van Weerden)

De NMBS hoopt tegen eind 2022 goedkeuring te krijgen voor een groot investeringsplan die ervoor moet zorgen dat het aantal passagiers in 2032 met 30 procent kan stijgen. Dat schrijft International Railway Journal.

De Raad van Bestuur van Belgische Spoorwegen (NMBS) heeft unaniem een ​​ontwerp-businessplan en een ontwerp-investeringsplan 2023-2032 goedgekeurd, waarin wordt opgeroepen tot een uitbreiding van de treindiensten met 10 procent, een toename van het passagiersvervoer met 30 procent en een veel betere ervaring voor de klanten. De NMBS noemt het plan een "ambitieus en realistisch prestatietraject over 10 jaar" dat gericht is op het verbeteren van haar financiële gezondheid. Al jarenlang verkeert de Belgische vervoerder in financiële schuld maar het investeringsplan zou ervoor moeten zorgen dat de schuld uiteindelijk met maximaal 1 miljard euro wordt verminderd.

De NMBS zegt dat deze plannen de doelstellingen van de regering over duurzame mobiliteit en klimaatambities ondersteunen, aangevuld met het initiatief Spoorvisie 2040 dat onlangs werd goedgekeurd door de Ministerraad. In deze visie wordt geschreven overe en verdubbeling van het aantal treinreizigers en het goederenvervoer, een betere dienstverlening en een nauwere samenwerking met bus, tram en metro. Ook het aantal goederenvervoerritten moet verdubbeld worden, schrijft de visie.

De vastgestelde conceptplannen gaan nu naar de minister die het proces begeleidt, met als doel de definitieve goedkeuring van de plannen voor het eind van dit jaar rond te hebben.