Station Schiphol Airport in voorjaar van 2023 op de schop

Aannemer BAM Infra Nederland gaat in samenwerking met ProRail het treinstation van luchthaven Schiphol verbouwen. De verbouwing werd al aan het eind van 2019 aangekondigd.

Het station zal voorzien worden van toegangspoortjes, de hal wordt flink vergroot en er verrijst een nieuw busstation bij het Sheraton hotel. Uiteindelijk zullen de looproutes op en rond het gehele station worden aangepast voor een betere doorstroming van de reizigers. Er moet uiteindelijk een scheiding komen tussen trein- en luchtreizigers.

Veranderingen

Tijdens de verbouwing worden de trappen, hellingbanen en roltrappen die van de treinperrons naar Schiphol Plaza leiden aangepakt. De hellingbanen maken daarbij plaats voor vaste trappen. Daarnaast worden de bestaande trappen verbreed en zullen de enkele roltrappen worden vervangen door dubbele roltrappen. Op de langere termijn zullen op het treinstation ook nieuwe (rol)trappen worden gebouwd voor een directe verbinding naar het nieuwe busstation. Op deze manier moet de reizigersstroom op Schiphol Plaza worden ontlast.

In de loop der jaren is het treinstation van Schiphol uitgegroeid tot een van de vijf grootste stations van Nederland. Om de toenemende capaciteit op te vangen zijn er aanpassingen nodig. Het geld wat hiervoor beschikbaar is gekomen zal uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) komen, welke ook beter bekend staat als het infrastructuurfonds van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De grootschalige verbouwing zal in het voorjaar van 2023 starten. Naar verwachting zullen de werkzaamheden drie jaar duren, waarmee het vernieuwde station in 2026 geopend zal worden.