Treinstewards Arriva krijgen beperkte geweldsbevoegdheid

Treinstewards van Arriva worden straks ook van handboeien voorzien. (Foto: Alfenaar)
Treinstewards van Arriva worden straks ook van handboeien voorzien. (Foto: Alfenaar)

Een deel van de treinstewards van Arriva krijgt extra bevoegdheden voor het uitvoeren van beperkt geweld om overlastgevers aan te pakken. De Vechtdallijn tussen Zwolle en Emmen is al maanden een traject waar veel overlast plaatsvindt.

De gevraagde toestemming van Arriva voor de beperkte geweldsbevoegdheid is door het ministerie van Justitie en Veiligheid ingewilligd. De bevoegdheid houdt in dat personeel wordt voorzien van handboeien en dat ze mogen fouilleren. Momenteel zijn vrijwel alle stewards al een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) wat inhoudt dat ze aanhoudingen mogen verrichten en identiteiten mogen controleren.

Overlast op Vechtdallijn

Al maandenlang is er op de Vechtdallijn veel overlast. Deze wordt met name veroorzaakt door asielzoekers uit 'veilige landen' die zwartrijden, personeel bespugen, mishandelen of vandalisme plegen en onderweg zijn van of naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel. In het begin van het jaar werd er bekend gemaakt dat Arriva tussen de 1,5 en 2,4 miljoen euro zal investeren om de veiligheid te verbeteren. De provincie Overijssel gaf in augustus van dit jaar aan dat ze hier een miljoen euro in wouden investeren.

Al eerder heeft de vervoerder haar stewards al voorzien van een bodycam, maar dat heeft de overlast niet niet teruggedrongen. Met de nieuwe geweldsbevoegdheid hoopt Arriva dat de overlast op het traject de kop wordt ingedrukt.

Opleiding

Het is nog niet bekend waneer de maatregel in zal gaan. "Met de implementatie van de geweldsbevoegdheid zijn we aan de slag", schrijft een woordvoerder van Arriva tegenover de NOS. Zo krijgt het treinpersoneel de bevoegdheid pas als ze de opleiding daarvoor gehad hebben. Ook wordt er gekeken naar hoe situaties moeten worden afgehandeld, als medewerkers daadwerkelijk hun geweldsbevoegdheid toepassen. Arriva benadrukt dat de bevoegdheid straks voor al haar spoorlijnen geldt, en niet enkel voor de Vechtdallijn.