Investering van 1,5 tot 2,4 miljoen nodig voor verbeteren veiligheid op Vechtdallijn

 (Foto: Alfenaar)
(Foto: Alfenaar)

Arriva investeert tussen de 1,5 en 2,4 miljoen euro om de veiligheid op de Vechtdallijn tussen Zwolle en Emmen te verbeteren. Stelselmatig worden er zwartrijders aangesproken, worden er mensen bespuugd of fysiek mishandeld, of wordt er gevochten.

In veel van de incidenten is er sprake van veiligelanders, meldt RTV Drenthe. Dit zijn asielzoekers uit relatief veilige landen zoals Marokko, Albanië en Algerije.

"Zo weigeren ze te betalen voor een treinreis. En als je er wat van zegt word je uitgescholden voor racist", vertelt treinsteward Gert Palm van Arriva tegenover RTV Noord. In oktober vorig jaar klonk was er zelfs een brandbrief geschreven over het toenemende geweld in het openbaar vervoer, en dus ook op de spoorlijn tussen Zwolle en Emmen.

Maatregelen

Inmiddels dragen stewards op deze spoorlijn al een bodycam en werken ze vaker met zijn tweeën, maar dat heeft de overlast nog niet de kop ingedrukt. De samenwerking met elkaar is geen goede oplossing omdat de andere treinen weer niet voorzien van een steward. VVD-statenlid Karin Zwaan erkent dit: "En als er wat met één van de passagiers gebeurt dan is er in de coupés geen hulp en staat de machinist er alleen voor, dat kan niet". Volgens haar is de maat vol. "Ik ken verhalen van vrouwelijke treinreizigers die niet meer op Emmen-Zuid op durven te stappen en eerst met de auto naar station Nieuw-Amsterdam rijden."

Regiodirecteur Hollander wil de problemen aanpakken met een mix van maatregelen, waaronder het uitdelen van een reisverbod voor drie maanden, uitbreiding van de geweldsbevoegdheid voor treinstewards en het aannemen van extra stewards die in de vorm van een 'vliegend team' kunnen handhaven in de treinen. Momenteel wordt er gekeken naar de definitieve oplossing. Hiervoor moeten de provincies Drenthe en Overijssel wel geld voor beschikbaar stellen.