NS ziet 70 procent van reizigers weer terug in de trein

Ook deze week rijden er minder treinen vanwege personeelsgebrek. (Foto: Ad Meskens)
Ook deze week rijden er minder treinen vanwege personeelsgebrek. (Foto: Ad Meskens)

De NS ziet in deze week al weer 70 procent van de reizigers terugkomen, in vergelijking met dezelfde periode als voor de coronacrisis begon. De stijging zou te maken hebben met de versoepeling van het thuiswerkadvies en het verdwijnen van de anderhalve-metermaatregel.

Sinds de versoepeling van het reisadvies in mei is er een continue stijging te zien in het aantal reizigers. In het weekend ligt het percentage reizigers steeds iets hoger. Afgelopen zaterdag en zondag lag het aantal reizigers zelfs rond de 85 procent, het hoogste weekendpercentage sinds half maart 2020.

September drukste maand

September is traditioneel de drukste maand van het jaar op het spoor. Door het einde van de vakantie beginnen veel mensen weer met werken en reizen studenten weer naar school. Daardoor zijn er veel scholieren en studenten in de trein te vinden. Door de regels rond het thuiswerken blijft het aantal forenzen in de trein nog achter. Gemiddeld is twee derde van de reizigers doordeweeks weer terug, in vergelijking met 2019. Afgelopen dinsdag kon NS ruim 912.000 reizigers verwelkomen, het hoogste aantal op 1 dag sinds de coronacrisis begon.

De NS geeft wel aan dat het lastig is om dit effect te zien op het traject tussen Utrecht en Rottedam-Den Haag. Hoewel hier op maandag en dinsdag 10 procent meer reizigers op dit traject geteld zijn kan ook de afsluiting van de snelweg A12 tussen Utrecht Oudenrijn en Nieuwerbrug een rol spelen.

Treinwijzer

Reizigers die vooraf meer inzicht willen in drukte in de trein, kunnen hun reis vooraf aanmelden via de Treinwijzer in de NS-app. Ze ontvangen dan ook een melding als hun reis te druk lijkt te worden en kunnen dan ook een trein eerder of later nemen.