RTL 5 brengt taken van NS Veiligheid en Service in beeld

De komende dinsdagen kan je op RTL 5 het reilen en zeilen van NS V&S medewerkers zien. (Foto: NS)
De komende dinsdagen kan je op RTL 5 het reilen en zeilen van NS V&S medewerkers zien. (Foto: NS)

Vanaf aanstaande dinsdag brengt RTL 5 wekelijks het televisieprogramma Handhavers & Overtreders naar de buis. In dit programma is onder meer te zien wat de activiteiten van een NS Veiligheid & Servicemedewerker zijn

De camera van het programma volgde Jurgen en Elvira op station Rotterdam Centraal. Elvira geeft aan waarom ze meedoet: "Mensen weten eigenlijk niet wat ons werk inhoudt. Ze denken meestal 'Ze schrijven alleen maar bekeuringen', wat niet zo is want we zijn er voor de reizigers. Ik zou het wel leuk vinden dat als mensen het programma kijken ze denken ‘NS is wel leuk en lijkt me interessant om eens een kijkje te nemen bij Veiligheid & Service en te zien wat ze allemaal doen’."

Veilige reis

De NS vindt het belangrijk dat reizigers een prettige en veilige reis hebben. Maar ook dat mensen die op de stations en treinen werken, dit veilig kunnen doen. Daarom investeert NS jaarlijks 100 miljoen euro aan de sociale veiligheid in de trein en op de stations. Na de eerste stationscamera’s in de jaren ’90, startte NS in 2011 met uitgebreid cameratoezicht op de stations. Op inmiddels 80 stations is dit nu het geval. Sinds die tijd hebben ook alle treinen camera’s. Op 80 stations zijn poortjes geïnstalleerd waarmee 90% van de reizigers langs een poortje komt. Ook is de samenwerking met politie en andere vervoerders verbeterd.

Veiligheids & Service

In 2001 startte NS met speciaal getrainde medewerkers die nu bekend staan onder de naam Veiligheid & Service. Zij zijn 24 uur per dag beschikbaar om reizigers en collega’s bij te staan. Dit aantal is sindsdien uitgegroeid naar 700. 

Het programma Handhavers en Overtreders wordt op dinsdagen uitgezonden om 20.30 uur op RTL5 en is ook via Videoland te bekijken.