Speciale veiligheidsschool voor jonge treinreizigers geopend in Engeland

Archieffoto van een Britse trein (Foto: Pxhere)
Archieffoto van een Britse trein (Foto: Pxhere)

De Britse vervoerders Network Rail en Southeastern hebben op station Margate een speciale opleidingsschool geopend voor kinderen. Op het Travel Safe en Travel Smart-centrum kunnen kinderen leren hoe ze veilig zelfstandig kunnen treinreizen.

Het educatiecentrum is voorzien van een volledig spoorwegperron, modelspoorbanen, en interactieve spellen. Hier kunnen ze in een veilige omgeving leren wat de risico's van spoorlopen zijn, wat in Engeland een extra gevaar kent vanwege de dodelijke 'derde rail' waardoor 750 volt loopt. Daarbij leren ze ook dat een trein een lange remweg kent, en dat vertraging door spoorlopen veel kosten met zich meebrengt. Tijdens het bezoek krijgen de kinderen ook een videofilm te zien die hun waarschuwt wat onveilige situaties zijn.

Network Rail heeft al enige tijd ook een veiligheidsteam die zich inzet om gastlessen te geven op basisscholen om de kinderen kennis bij te brengen over de veiligheid op het spoor. Met het nieuwe educatiecemtrum hoopt John Halsall, directeur van de zuidelijke regio van Network Rail, dat de kennis bij kinderen nog beter wordt over overgebracht.

"Dit is het enige speciale onderwijscentrum voor spoorveiligheid voor kinderen in het land en we hopen dat het zal helpen te voorkomen dat het betreden van het spoor ernstige, levensveranderende gevolgen kan hebben voor het individu, hun dierbaren en de bredere gemeenschap.", legt hij uit tegenover de website Rail UK.