Mondkapjes blijven voorlopig nog in het OV verplicht

Mondkapjes blijven voorlopig nog in het OV verplicht (Foto: NS)
Mondkapjes blijven voorlopig nog in het OV verplicht (Foto: NS)

Het kabinet heeft vrijdag in een persconferentie bekend gemaakt dat de mondkapjesverplichting vanaf 26 juni versoepeld zal worden. Alleen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft voorlopig de mondkapjesplicht gelden. Dit is het geval in het personenvervoer, in en rond het OV, maar ook op luchthavens, vliegtuigen, en in het voortgezet onderwijs.

Vanaf die dag is de anderhalve-meter de centrale maatregel, ondersteund door de bekende andere basisregels: handen wassen, afstand houden en testen.

Het advies ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ verandert. Werknemers die nu nog thuis werken, mogen in overleg met hun werkgever maximaal de helft van hun tijd ook op kantoor werken. Op kantoor geldt altijd de anderhalvemeterregel, ook in de lift of de kantine. Het kabinet roept op om zoveel mogelijk buiten de spits naar kantoor te gaan.

Reizen

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen.

Op de website wijsopreis.nl worden de kleurencodes voor vakantielanden vermeld. Steeds meer landen worden groen, maar veel blijven voorlopig geel. Nederland zelf staat nog niet op groen, dus andere landen kunnen van Nederland een bewijs van vaccinatie, herstel of negatieve test vragen. Een geldig bewijs is een DCC, (Digitaal Corona Certificaat). De komende weken wordt er meer bekend over welke landen dit zullen vragen.

De overige maatregelen, die los van het openbaar vervoer en het reizen staan, worden uitgelegd op de website van de Rijksoverheid.