NS is klaar voor F1 Dutch Grand Prix in Zandvoort

De NS bereidt zich voor op de eerste F1 Dutch Grand Prix die na 26 jaar weer op het circuit van Zandvoort wordt gehouden. Tijdens de race van 2 tot en met 5 september verwacht het vervoersbedrijf veel bezoekers per trein. Daarom zullen er tijdens deze dagen iederen vijf minuten een trein rijden tussen Amsterdam en Zandvoort.

Vandaag start de voorverkoop van het speciale Dutch Grand Prix Retour voor tickethouders van het evenement. Het is geldig van 2 tot en met 5 september. Bij online aankoop tussen 1 en 16 juni geldt een vroegboekkorting van 20 procent. Tickethouders worden via de organisatie van Dutch Grand Prix geïnformeerd.

Dienstregeling

Er worden tijdens de Dutch Grand Prix tienduizenden reizigers verwacht. NS zet maximaal in en rijdt alle drie racedagen vanaf 07.00 uur maximaal 12 treinen per uur in beide richtingen zo lang als nodig is. De treinen stoppen op alle tussengelegen stations behalve op Overveen. Tussen Overveen en Haarlem zal een vervangende bus rijden. Het is uniek dat NS op één traject zoveel treinen rijdt. Normaal rijden er twee treinen per uur naar Zandvoort en rijden er in het voorjaar en de zomer extra treinen bij warm weer.

Maximale inzet

NS houdt tijdens de racedagen de situatie nauwlettend in de gaten. Om bezoekers snel en duurzaam naar het evenement te brengen, zet de NS tientallen Sprinters in en wordt er extra personeel ingezet voor op de perrons en in de trein. Ondanks dat zullen reizigers op piekmomenten rekening moeten houden met grote drukte in de treinen en op het station. Mocht zich onverhoopt een storing voordoen, dan zal dit het uiterste vragen van NS en ProRail. Zij zullen tijdens deze momenten extra storingsploegen paraat staan die snel in kunnen grijpen.

Dutch Grand Prix Retour

Bezoekers aan het evenement die met de trein willen reizen, wordt door de NS geadviseerd om alvast het speciale DGP Retour online te kopen. Vanaf 1 tot en met 15 juni is het verkrijgbaar met 20 procent korting; daarna alleen nog voor vol tarief. Met dit speciale retour kunnen de bezoekers vanaf elk station in Nederland naar Zandvoort aan Zee en weer terug reizen en hoeven niet op dezelfde dag terug. Dit kan zelfs al op donderdag om de grote drukte op vrijdag te vermijden. Het retour is geldig van 2 tot en met 5 september.

Omdat NS van deze vroege beslissers weet op welk station ze opstappen, kan de dienstregeling zo veel mogelijk op maat gemaakt worden.

Mensen met een abonnement kunnen uiteraard ook met alle treinen mee, evenals mensen die op de dag zelf een kaartje kopen. De NS verwacht dat er flinke drukte bij de kaartautomaat zal ontstaan.

De race had aanvankelijk vorig jaar aan het begin van mei moeten plaatsvinden. Echter vanwege de oprukkende coronapandemie werd de agenda voor de Formule 1 race omgegooid waarbij de race van Zandvoort uiteindelijk naar september 2021 werd verschoven. Raceliefhebbers die toen al een ticket haddn gekocht, hebben hun geld inmiddels teruggekregen.

Station Zandvoort klaar voor de race

Er is vorig voorjaar samen met ProRail hard gewerkt om station Zandvoort voor de Dutch Grand Prix races gereed te hebben. Zo heeft ProRail onder meer de stroomvoorziening voor de treinen aangepast met een extra onderstation. Ook zijn er twee extra perrons aangelegd om een scheiding te maken voor in- en uitstappers, wat een unieke situatie in Nederland is. Daarnaast heeft de NS ook de Kiosk vernieuwd en de trappen aan de zuidzuide van het station verbreed.