Hogelanders met laag inkomen mogen langer gratis reizen met OV

Personen met minimuminkomen uit Het Hogeland mogen gratis met het OV van Arriva en Qbuzz
Personen met minimuminkomen uit Het Hogeland mogen gratis met het OV van Arriva en Qbuzz

Inwoners met een laag inkomen uit de Groningse gemeente Hogeland mogen langer gratis gebruik blijven maken van het openbaar vervoer van Arriva en Qbuzz tijdens de daluren. De gemeente heeft besloten de regeling te verlengen.

Voor minima uit deze gemeente geldt er sinds 1 september 2020 een 'Meedoen Pas' waarmee zij door de hele provincie vrij kunnen reizen. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat 98 procent er erg tevreden over is. Ze gebruiken het gratis reizen vooral om naar school te gaan, familie en vrienden te bezoeken, voor woon-werkverkeer, om te winkelen en om een dagje uit te gaan.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat gebruikers de meeste reizen niet gemaakt zouden hebben zonder de Meedoen Pas. Hiermee concludeert de gemeente dat de regeling een drempel wegneemt zodat deze inwoners actiever kunnen meedoen in de samenleving. In totaal zijn er 1064 Hogelanders die de Meedoen pas in het eerste half jaar nadat de regeling van kracht werd, gebruikt hebben.

De pas is aan te vragen via de website van de gemeente, en kost eenmalig 7,50 euro. Het vervoersbewijs staat op naam, en bij aanvraag wordt beoordeeld of de aanvrager er recht op heeft.